На училище най-късно до 18:30 ч. Министерството на образованието и науката препоръчва на училищата с двусменен режим да приключват занятията по-рано заради сигурността на учениците.

Снимка: bTV

В 125-то училище в София учат 1400 деца на две смени. Часовете започват в 7:30 сутринта и приключват в 19:10 ч.

В това училище е невъзможно занятията да приключат до 18:30.

Снимка: bTV

Училището разполага с 39 класни стаи. Хигиенистките разполагат с 20 минути, за да ги почистят след края на първата смяна.

По наредба първата смяна не може да започне преди 7:30. Директорът на 125-то училище изтъква, че по новите учебни планове е увеличен броят на часовете в трети, четвърти и седми клас.

Снимка: bTV

„Освен това голям проблем са и задължителните часове за консултации с учителите. Те могат да бъдат само по обяд“, обясни Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев".

На две смени се учи в 337 училища в 25 области. В Габрово, Смолян и Силистра всички училища са преминали на едносменен режим. От министерството обясняват, че препоръката ще се прилага само там, където има готовност.

„Ако няма условия, няма как да се осъществи. Но е възможност“, каза Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката.

Едносменният режим трябваше да влезе в сила от следващата учебна година, но се отложи заради липса на готовност. За София гратисният период е 10 години.