В трудни времена по-силно си припомняме, че празниците са в нас и ние ги създаваме за себе си и за околните, дори в миговете, когато има повече страх, отколкото любов и радост. Но предстоящият Великден ни дава възможност да споделим обичта с любимите ни около празничната трапеза. „Храната и споделянето й с близките хора винаги са малък празник. Тя ни прави щастливи. Усмивките на лицата на хората са наградата за усилието да приготвиш нещо вкусно за тях. Споделената храна трябва да е празник всеки ден.“ – каза по bTV Radio победителката във втория сезон на MasterChef по bTV Севда Димитрова. И даде няколко идеи:
Козунакът: „Приготвя се трудно, но когато го направите няколко пъти, ще откриете тънкостите на месенето и ще намерите своята рецепта. Много е важна температурата при приготвяне и да проявим търпение. Предпочитам го със сушени плодове. Не използвайте пресни, защото в тях има влага.“
Яйцата: „Не боядисвайте повече, отколкото можете да хапнете у дома – тази година няма да ходим на гости и децата няма да носят яйца в училище. Когато се чукнете с яйцата за здраве, можете да ги добавите в салатата или да приготвите от тях разядки.“
Зелените салати: „След измиване листата трябва да се подсушат, за да не се разводнява вкусът. Добавете зеленчуци, плодове или сирена, но помнете, че дресингът прави салатата. Добре е да се съчетаят различни текстури – например, с хрупкави ядки или крутони, а също и да добавите съставка с контрастен вкус – като мед и горчица в дресинга.“
Агнешкото: „Изберете хубаво месо и задължително го мариновайте с кисело мляко, джоджен, мента или каквито билки харесвате. Да престои така поне едно денонощие. Сгответе го бавно или на пещ, но можете и да го нарежете на по-малки парчета и да приготвите друго ястие. Дроб сармата е класика.“
Самата Севда на Великден слага на трапезата зелена салата с яйце и ориз със зеленолистни – лапад, коприва, левурда, спанак, които повдигат настроението, както отбелязва тя. И ако последните три години прекарва празника в ресторанта, който отвори след победата в MasterChef, сега там е тихо – той работи само за поръчки вкъщи. „Липсват ми хората да изпълнят салона с усмивки и красота. Сега ресторантът е празен и изглежда малко тъжен. Липсва ни усещането да приготвяме нови менюта. Възстановяването ще бъде процес, но не гледам песимистично. Това трябва да го изживеем по възможно най-положителния начин, без да си създаваме травми. Нужно е да изчакаме да отмине и да дойдат по-добри времена. Най-важното е да бъдем здрави.“ – пожелава ни тя.
И тъй като ресторантът на Севда е с мотото „Модерна авторска кухня“, тя дава съвети как да сме смели и креативни, без да се ограничаваме само с познатото, в чийто успех сме сигурни: „Експериментирайте смело! Аз съм от този тип хора. Когато нещо не се е получило много добре, вече не ми е интересно и търся начин да го направя различно. Човек не трябва да се ограничава с една рецепта, а да добави нещо към нея, за да я направи своя. Трябва да има различни текстури, вкусове и щипката любов, която е задължителна, за да ни се получи!“ И ни пожелава светли празници и доброта.
Интервю на Светослав Николов: