Ходенето на зъболекар вече е само с предварително записване, а по телефона ще отговаряме на въпроси, които да определят нашия здравен статус, съобщи по bTV Radio председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков. Организацията е изработила протокол, който медиците трябва да спазват, а в него се предвижда снемане на подробна анамнеза, включваща всички елементи за предпазване от вируса. Причината – зъболекарите са изложени на първа атака: „Посрещаме пациентите, работим в аерозолна среда – едно бъркане в устата с наконечник означава разпръскване на всичко, което се съдържа в нея, а там е и прочутият коронавирус.“ – каза д-р Шарков.

Затова и той посочи като голям проблем изчерпването в складовете на дезинфектанти и лични предпазни средства – шлемове, очила, маски, еднократни шапки и престилки. Организацията се обръща с писма към заместник-министъра на здравеопазването д-р Жени Начева и към оперативния щаб нуждите на 10-те хиляди зъболекари да бъдат взети предвид. Правилата за септика и антисептика на работната среда са изготвени от сформирания още на 9 март щаб в съсловната организация. Правилата, които той разписва, са взети от опита на китайците и усилията на италианците в ограничаване на разпространението на вируса и са публикувани на сайта на съюза.

„Кризата ще нанесе сериозен икономически удар върху съсловието.“ – предупреди д-р Шарков. Той съобщи, че има два начина за обезщетяване – чрез Здравната каса и чрез фонда към МТСП, алгоритъма за което зъболекарите очакват от социалния министър Деница Сачева.

Интервю на Светослав Николов: