След известно забавяне вече е готова електронната система за ваксинационните центрове у нас. Сериозен интерес има от страна на хората за записване за имунизация. До 23 ч. в четвъртък са се записали над 20 000 души, а до 7 ч. броят им вече е 25 000. Най-много са желаещите в София – 14 000.

Те са се регистрирали успешно и са получили потвърждение на имейл или чрез SMS, обясни изпълнителният директор на „Информационни системи“ Ивайло Филипов.

Тази система обхваща само ваксинационните центрове, а личните лекари са в различна система, подчерта Филипов.

Прост тест на системата показа, че часовете в близките дни в София са заети.

bTV получи много сигнали от зрители за проблем с регистрациите в системата. Най-честото оплакване е, че системата не разпознава имената им и дава грешка.

„Грешката не се позиционира в браузъра. По простата причина, че има недоброжелатели, които чрез налучкване искат да открият данните на известни личности. Ние разчитаме, че като личната карта е пред вас данните ще бъдат попълнени коректно“, каза Филипов.

Именно затова системата показва, че има грешка в изписването на имената, но тя може да е в други данни, но така недоброжелателите няма да разберат къде са сгрешили.

Друг проблем може да се окаже, че партидните номера на препарата, който се поставя от лекарите, не може да бъдат отчетени в системата.

„Личните лекари получават ваксините от РЗИ с протоколи с количествата и партидите. Същата информация трябва да бъде попълнена в техните системи, като партидният номер не трябва да се нанасят за всеки пациент. Ако някой е пропуснал да го направи, това ще бъде коригирано. Трябва да има съответствие между получените ваксини и нанесените в регистъра“, обясни зам.-здравният министър Жени Начева.

„Целта на тази система е да планираме както нашето време, така и доставките на ваксините по местата. Така че всеки да може да се ваксинира в удобно за него време”, поясни Начева.