През следващата година Столична община ще подмени безплатно печките на дърва и въглища на 20 000 домакинства. Всяка година това ще намалява замърсителите на въздуха с 270 тона, съобщи пред bTV Radio заместник-кметът по екологията Йоана Христова. Средствата за новите отоплителни тела идват по два европейски проекта – единият е по Програма LIFE, а другият – по Оперативна програма „Околна среда“.

„Различните проекти предполагат различни уреди, с които ще се заменят старите печки. През втората половина на януари стартира проектът по Програма LIFE. В демонстрационната му фаза кандидатите могат да избират между пелетни камини, пелетни котли с водна риза, газови котли, газови конвектори и стоманени панелни радиатори.“ – обясни заместник-кметът. След предварителния тур, по време на който бяха подадени над 6 000 искания за включване, сега общината ще покани домакинствата да подадат детайлни заявления, в които ще посочат желания отоплителен уред. В районите ще бъдат назначени служители, които ще подпомагат на място домакинствата.

До 2 месеца след това ще стартира проектът по Оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на 15 000 инсталации. През януари ще има информационни кампании къде, при какви условия и с какви документи се кандидатства. Основните изисквания са домакинствата да са собственици на жилището и да са платили общинските данъци и такси. „От там нататък ще има допълнителни критерии, по които ще се извърши подборът на кандидатите.“ – посочи заместник-кметът на Столична община по направление „Зелена система, екология и земеползване“ Йоана Христова.

Интервю на Светослав Николов: