Над 30 милиона лева допълнителни възнаграждения заради постигнати резултати са раздадени в Националната агенция за приходите през миналата година. Материалното стимулиране е на фона на безпрецедентния теч на лични данни от там.

В същото време НАП обжалва глобата от 5 милиона и 100 хиляди лева, наложена им от Комисията за защита на личните данни.

Снимка: btvnovinite.bg

След безпрецедентния теч на личните данни на милиони българи, уволнени бяха само двама от IT шефовете в НАП, а изпълнителният директор на агенцията така и не прекъсна отпуска си.

На този фон, директорът на данъчните Галя Димитрова съобщи, че на ръководството и пряко отговарящите за информационната сигурност, общо 70 души, са наказани, като им е удържан бонусът за едно тримесечие.

В централното управление на агенцията допълнителните пари платени през 2019 г. са над 9 милиона лева.

„В тези 70 човека се включва целият ръководен състав на агенцията и всички колеги, които са пряко свързани с информационни системи и информационна сигурност - не са получили за едно тримесечие“, казва Галя Димитрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Изп. директор на НАП обаче разкрива, че следващите тримесечия „получиха, тъй като те положиха извънредни усилия за оптимизиране на дейностите ни свързани с информационната сигурност“.

Според Димитрова, през 2019 г. са събрани рекордните 24 милиарда лева приходи. „Резултатите, които постигна НАП, които са резултат на всички на целия екип на НАП и са рекордни за миналата година - почти 24 милиарда и ръст от почти 3 милиарда – мисля, че обосновават това, че служителите на НАП заслужават да получат бонуси“, казва Димитрова.

Дали това компенсира допуснатата грешка и изтичането на информацията, според  изп. директор на НАП, „говорим за неща които няма как да сравняваме“.

Адвокат Николай Хаджигенов казва, че първоначално много хора са го търсили, но реално онези, които са решили да съдят НАП при него са 35 души.

В началото на месеца правителството реши и да увеличи заплатата на директора на данъчните. Мотивът - приносът ѝ за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП.