Едни от най-знаковите лица на bTV Media Group взеха участие на „Базар на професиите“ и помогнаха на ученици в тяхното ранно кариерно ориентиране, като им представиха журналистическата професия. Над 700 деца изявиха желание да научат повече за работата в радио и телевизия. Цветанка Ризова, Флорина Иванова, Станислава Цалова, Денислав Борисов, Мария Ванкова, Любен Кацаров, Генчо Генчев ( Инспектор N-JOY), Деси Райчева, Нейа Димитрова, Лили Ангелова, Светослав Николов, Георги Митов и Радостина Узунова помогнаха на най-малките да разберат работата на телевизионния и радиоводещия, репортерa, синоптикa и операторa, като им дадоха възможност да влязат в тяхната роля.

В рамките на базара децата се включиха в мобилното новинарско студио на bTV Новините и радиата N-JOY , bTV, Jazz FM и Classic FM и водиха свои емисии с помощта на Денислав Борисов и Лили Ангелова.

„Днес децата влязоха брилянтно в нашата роля, но някога и ние сме били на тяхно място. Самият аз се насочих към журналистическата професия в ранна ученическа възраст. Важно е да се ориентираш рано какво искаш да работиш, за да имаш време да насочиш усилия в тази посока“, каза водещият на bTV Новините Денислав Борисов.

                                 

„Радиото е лудост, която веднъж влезе ли под кожата ти, особено в ранна детска възраст, никога не те напуска“, допълни Лили Ангелова, водещ на предаванията „За града“ и „Важното, казано на глас“ по bTV Radio.

Посетителите научиха и най-важното за изкуството на публицистичното интервю от Цветанка Ризова, която през есента стартира своя информационна кампания за професионално ориентиране още от ученическа възраст.

                                  

„Нашето образование подготвя много добри кадри, които по-късно не работят по специалността си. Децата трябва още в ученическите години да знаят какво искат да работят, за да се насочат към правилното образование, а не обратно и разговорите в рамките на инициативата „Лице в лице с бизнеса“ доказват това“, каза водещата на „Лице в лице“.

Интересна за децата беше и професията на синоптика във време, в което точната прогноза за екстремните явления спасява животи. Станислава Цалова разказа как се готви за ефир и откъде черпи информация, а под нейните инструкции прогнозата за времето за уикенда в ефира на bTV съобщи 10-годишният Борил Георгиев.

Вълнуващ за посетителите се оказа и спортният ресор – Флорина Иванова разказа за интервютата си със спортни звезди, как се отразява спортно първенство и как се подготвя за емисия.

                                     

Работата на репортера и оператора също предизвика голям интерес сред учениците, които се вдъхновиха и направиха свои репортажи за събитието под инструкциите на Мария Ванкова и Любен Кацаров, които тази година станаха „Репортер на годината“ и „Оператор на годината“ на bTV Новините. Те бяха единодушни, че децата, които влязоха в техните роли, имат качествата да станат част от екипа на bTV Новините в бъдеще.

Радиоводещите също с удоволствие споделиха работата си с младите ентусиасти по време на Базара. Колегите от Classic FM и Jazz FM радио отговаряха в специална лекция на въпросите: Какво е да си радиоводещ? Как се събуждаш толкова рано или си лягаш толкова късно? Как научаваш всички новини и откъде научаваш всички клюки за звездите?

                                     

„За нас от bTV Radio Group е важно да споделим с най-малките изкуството да бъдеш радиоводещ и да овладееш умението да пленяваш посредством звука и музиката“, сподели Нейа Димитрова от предаването „От 10 до 14“ по радио N-JOY.

                                 

Четвъртият „Базар на професиите“, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, от който bTV Media Group стана част, помага на децата и младежите да решат с какво искат да се занимават, когато пораснат.

Голяма част от журналистите на bTV Media Group се влюбват в професията още като ученици и лесно се поставиха на мястото на децата по време на базара като им дадоха практически съвети и разкриха любопитни подробности за работата си зад кадър.

Как протече събитието – вижте в репортажа за „Преди обед“.