Над 7000 писма до Дядо Коледа изпратиха българските деца по пощата в навечерието на празниците. Тази година пожеланията им са малко по-различни - освен подаръци, те искат и здраве за семействата си.

Добрият старец също пише на децата и отговаря на всяко писмо, което има обратен адрес. Това се случва с посредничеството на служителите от „Български пощи“, които ежегодно се грижат за тази коледна кореспонденция.

 

 

 

В пощата в Русе кутията за писма до Дядо Коледа е пълна. Десетки са децата, които са изпратили своите послания до белобрадия старец.

„Повечето са материални - подаръци, играчки, книжки. Тази година обаче правят впечатление някои писма. Явно децата ясно са осъзнали, че най-ценният подарък е животът и здравето на хората и много от децата желаят здраве на цялото си семейство. По-състрадателни дечица пък пожелават Дядо Коледа да занесе храна, топлина и любов на бедни дечица – неща, които биха могли да разплачат даже. Но въпреки всичко децата вярват, че на Коледа се случват чудеса“, казва Цветелина Димитрова, специалист в Областна пощенска станция-Русе.

Повечето от децата са написали писмата с помощта на родителите си. Те вярват искрено, че Дядо Коледа ще изпълни желанията им.

Често писмата са придружени от рисунки и картички, на които добрият старец отговаря.

 

 

 

„Едно от дечицата беше сложило и бонбонче за Дядо Коледа да го почерпи за празниците. Поръчват му да се пази, за да не се разболява както той, така и джуджетата, за да могат да изпълнят всичките техни желания. И отговорът му е да бъдат мили, да бъдат добри, да бъдат състрадателни, да бъдат добри хора“, споделя Цветелина Димитрова.

От пощите отчитат, че тенденцията е към увеличаване на броя на писмата, тъй като децата получават отговор от Дядо Коледа и това ги стимулира да му пишат.

По традиция „Български пощи“ правят всяка година конкурс за най-красивите писма до добрия старец. 30 от авторите им ще получат награди и подаръци.