Чиновници ще отнасят глоби до 1500 лева, ако не ни обслужат или го правят бавно. Това предвиждат промени в Административно-процесуалния кодекс, внесени от ГЕРБ. 

Ето и историята на жена, която заради бавната държавна машина се оказа с две самоличности. 

Преди година, когато Мариела Спиранти въстановява българското си гражданство, държавата решава да изпише името й на база стари и неактуални документи. Така от Спиранти става Спиранду. Битката грешката да бъде поправена минава през няколко институции.

„Идете в общината, в който ви е издаден актът за раждане, подайте молба към Столичната община”, започна се едно прехвърляне на отговорности и решения. Всеки казваше при нас така е постъпила информацията или „Това е положението”, казва Спиранти.

Сега случаи като този на Мариела трябва да отидат в миналото. Ако промените влязат в сила, те ще премахнат бюрократичното бавене - ако до 14 работни дни чиновникът не ви даде отговор, ще се приема, че поставеното питане е с положително становище. Това е мълчаливото съгласие.

Глоби за чиновници
Снимка: btvnovinite.bg

„По този начин пък администрацията да се натовари с бърза реакция, т.е със задълженията да отговаря бързо на заявленията”,коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. 

Наказанията ще са от 500 до 1500 лева и остава възможността чиновникът да бъде уволнен.