Викторианската епоха е време на бурен технологичен и икономически растеж благодарение на интереса на хората към науката и на откритията, които те правят. Случилото се в този период е тема на онлайн лекция на преподавателя Наско Стаменов утре вечер.
 
„Викторианската епоха е много интересен момент – тя ми е любима от малък. Това е периодът веднага след първата вълна на Индустриалната революция. Тогава човечеството е започвало да разбира как работят нещата. Те са знаели, че има нещо, което ги разболява, но още не са познавали бактериите, било им е ясно, че е важно да имат течаща вода вкъщи, но се знаели, че тя трябва да се пречиства.“ – обяснява той в интервю по bTV Radio.
 
По това време науките са придобили своя съвременен вид. „Било е известно как да се прилага правилно научният подход, а заради индустриализацията е имало повече хора, които могат да мислят за абстрактни неща, които не са директно приложими в живота.“ – разказа Наско Стаменов. С още за научните открития от тази епоха той ще ни запознае в онлайн лекция на платформата Ratio утре от 20 ч.
 
Наско Стаменов е обичан преподавател и мотиватор за изучаване на науката. „Учениците са поначало любознателни. В момента, в който видят науката, няма как да не я харесат.“ – категоричен е той. Той дава пример с химията, която плаши под формата на огромни уравнения на бялата дъска, но е привлекателна, когато пред погледа на децата се променя цвят или пък отнякъде излиза пяна. Наско съветва колеги и родители да говорят на децата за това как постиженията на науката са част от нашето ежедневие.
 
Преподавателят използва новите технологии – той например дава на децата онлайн викторини със състезателен характер. За него обаче е важно учениците да видят науката на живо. „Когато са запознати с материята и могат сами да се досетят за нещата, които не са прочели, то тогава няма да имат проблеми в живота си в бъдеще.“ – категоричен е той.
 
Интервю на Светослав Николов от предаването „За града“: