Националният дворец на културата ще реставрира всички над 80 произведения на изкуството, които притежава, като част от мащабното си обновяване за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 г. Стенописи, дърворезби, пана, пластики – шедьоври, създадени от велики български майстори специално за НДК, ще бъдат реставрирани в следващите месеци от специално поканен екип специалисти.

„С изпълнителния директор Мирослав Боршош решихме да поканим много добре подготвен експертен екип от реставратори, който да помогне произведенията да бъдат консервирани и след това – реставрирани. Творбите са изключително много – над 80. Някои са изложени, а други са в депото.“ – обясни в интервю по bTV Radio членът на Съвета на директорите на НДК д-р Людмил Веселинов. Той припомни, че срещата на посетителите с изкуството започва още от входа на Двореца – приветства ни „Слънцето“ на Георги Чапкънов, след това виждаме статуята „Възраждане“ на Димитър Бойков, зад която са „Пламъците“ на Михаил Бенчев.

(По време на ремонта на НДК стенописите и дърворезбите се опаковат, а текстилните пана се демонтират, за да не бъдат напрашени или увредени)

Сред шедьоврите, които НДК притежава и които радват посетителите във фоайетата и залите, са творби на Йоан Левиев, Павел Койчев, Дечко Узунов, Иван Кирков, Антон Дончев, Светлин Русев, Димитър Киров, Христо Стефанов, Марин Върбанов и много, много други. „Привилегия е да имаме възможността с колегите да работим по това многообразие от стойностни произведения на изкуството. Предизвикателството е в мащаба.“ – казва ръководителят на екипа от реставратори Илинка Чергарова, реставратор в Софийската градска художествена галерия.

(Реставраторът Илинка Чергарова лично ръководи опаковането на стенописите)

По творбите няма критични проблеми. „Стенописите са сравнително добре съхранявани и запазени във времето, но са замърсени и има леки механични увреждания, най-вече в долната част, която е лесно достъпна.“ – обясни Илинка Чергарова и описа работата, която предстои: „При стенописите ще започнем с почистване и отстраняване на повърхностните замърсявания, ще преминем към укрепване и стабилизиране на структурата на мазилката и живописния слой, ще интегрираме разрушенията и липсите и след това ще нанесем защитно покритие. За дърворезбите, които също са в много добър вид, ще е необходимо почистване, след което ще се дезинфекцират и дървото ще се импрегнира, така че да може да диша и да има максимално добър вид.“

Интересен е казусът с паното „Пламъци“, което ни посреща на входа. „Във времето са били правени неуспещни опити да се почиства, а е редно тази работа да се извършва от специалисти. Още повече, че авторът е сред нас и, както би трябвало и както направихме и ние – свързахме се с него, така че ще работим в екип. При предишната намеса са нанесени доста поражения – голяма част от патината е свалена, металът е оголен и, реагирайки с въздуха, има доста окисления, които нарушават цялостния вид. Ще се опитаме успешно да го приведем във възможно най-добър автентичен вид и да го съхраним за идните поколения.“ – разказа Илинка Чергарова пред bTV Radio. Светлин Русев също ще е до реставраторите при работата им върху неговата творба.

Подходът на НДК към произведенията на изкуството е не като към просто красива част от интериора, а като към част от културното ни наследство. „Това е част от самия подход да променим институцията НДК – тя ще бъде най-модерният конгресен център не само на Балканите, интериорните пространства ще бъдат приложими за всякакви видове културни и конгресни дейности. НДК е съкровищница – произведенията на изкуството, които излагаме и съхраняваме, са духовна памет, затова подхождаме много внимателно и старателно към тях. Такова отношение към изкуството трябва да има в цялата държава.“ – обобщава д-р Людмил Веселинов, член на Съвета на директорите на НДК.

 

Интервюто на Светослав Николов с д-р Людмил Веселинов от Съвета на директорите на НДК и с ръководителя на екипа реставратори Илинка Чергарова, излъчено в предаването „За града“ по bTV Radio, можете да чуете тук в прикачения файл.

Снимки: НДК