Две са най-ценните дарения към Държавна агенция „Архиви“ през 2019 г. – архива на писателката Евгения Марс – родов и семеен на фамилията Елмазови, както и на земеделския лидер д-р Г. М. Димитров. Това са двете номинации на агенцията, от които ще бъде определен носителя на приза на церемония в днешния Международен ден на архивите.

„В архива Евгения Марс са единствените три запазени писма на писателката към Иван Вазов. Такива досега не бяха известни на науката.“ – коментира пред bTV Radio председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Той припомни, че Вазов ревностно е унищожавал кореспонденцията до него. Приятелят му Иван Шишманов се е налагало да дава подкупи на прислужника, за да му предава писма и картички, които иначе са щели да бъдат изгорени в камината. „Първо бяха откупени 106 писма от Вазов до Евгения Марс, а сега нейната внучка Мария Елмазова дари целия семеен архив.“ – изрази благодарност председателят на агенцията.

Другото изключително ценно постъпление е архивът на земеделския водач д-р Г. М. Димитров, дарен от неговата дъщеря Анастасия Мозер. „Това са около  6 линейни метра документи (това е височината на листите, наредени един върху друг – Б. а.). Те дават важна информация за българската емиграция и за историята на десетки хиляди българи, които бягат от комунистическия режим след войната.“ – разказа доц. д-р Михаил Груев.

„Архивистът е пазител на документалната памет на нацията. Призванието му е да събира тези разпръснати фрагментирани отломки документална памет и да ги предоставя за ползване на изследователя. Въз основа на това пишем нашата история. Архивистът подрежда и систематизира документите, така че те сами да заговорят.“ – коментира за отговорността на служителите председателят на ДА „Архиви“ доц. д-р Михаил Груев. Общата фондова наличност на Българските архиви е около 94 линейни километра – документи, снимки, карти, гравюри, също и аудио и видео материали. През миналата година приключи дигитализацията на описите на около 5 600 000 архивни единици, които са достъпни онлайн в Информационната система на ДА „Архиви“ с опции за търсене.
 
След като изложбата за най-прочутия кмет на София в миналото инж. Иван Иванов бе представена онлайн заради ограниченията в ситуация на коронавирусна пандемия, тя сега ще бъде показа в галериите на открито в Градската градина и градината „Кристал“. Първата среща с нея в публичните пространства на София ще бъде на 1 юли. Успехът на инициативата за онлайн излагане доведе до качване на сайта на ДА „Архиви“ на близо 50 изложби, състояли се през последните повече от 10 години. „Те могат да бъдат използвани от учителите по история.“ – посочи доц. д-р Груев.
 
На церемонията за Международния ден на архивите днес за „Приятел на архивите“ ще бъде награден кметът на Монтана Златко Живков, който заедно с цялата община е подпомогнал издаването на ватикански документи за Чипровското въстание. Те излязоха в книжен вид в поредицата „Архивите говорят“. Служителите на агенцията избират с тайно гласуване „Служител на архивите“. А „Читател на архивите“ е Иван Иванов, който е с най-голям брой посещения и поръчани архивни единици в читалнята.
 
Интервю на Светослав Николов: