Вече 10 години чрез „НепознатиТЕ“ от екрана на bTV любимите ни творци ни стават близки, а световете ни се срещат и остават завинаги заедно. В новия сезон отново в 12:30 ч. всяка събота от телевизионния екран ни очакват срещи с важни личности в изкуството, които одухотворяват средата ни, на които се възхищаваме и от които се учим. Какво се случи през тези 10 години и какво предстои? В 14:20 ч. в „За града“ по bTV Radio ни разказва Георги Тошев, който продължава да споделя със света своята любов и уважението си към авторитетите и феномените на културната сцена. Стартът на юбилейния сезон е на 5 октомври с филма „Париж на греха“. Георги Тошев ще ни покаже на екран място, до което малцина имат достъп, и ще разкрие подробности за скрития живот на най-известните момичета от големите кабарета в Париж. В следващите месеци в „НепознатиТЕ“ за първи път ще се появят неразказаните истории за актьора Георги Парцалев в навечерието на 30-та годишнина от смъртта му, както и за рок легендите Deep Purple.


Филм на Мариус Куркински открива „Киномания“. Какво ще видим в „Засукан свят“ и какво още ще ни предложи фестивалът? След 14:30 ч. ще разговаряме с автора на програмата Владимир Трифонов.

Из най-големия музей на София – улиците на града, ни повежда Здравко Петров в новата си книга „Исторически маршрути: София“. В нея той ни запознава с историята на 80 сгради – някои паметници на културата и днес, други – останали само образ върху стари пощенски картички и архивни снимки. Авторът ще бъде в студиото в 15:10 ч.


Фолклорът като наследство е част от нас, а не е обект на съзерцание отстрани, както чуваме в песните на „Ехо болкан самба“ с Тодор Бакърджиев. Тромпетистът и китаристът в групата Борислав Ангелков гостуват в 15:30 ч., за да ни представят завладяващата си музика с влияния от Балканите и с център в българския фолклор.
 
След 16 ч. ще говорим за личния принос към общността. Какъв отпечатък оставяме върху природата? Какво залагаме за своето бъдеще? Радиана Божикова представя портрет на Грета Тунберг, а Мария Савкова разказва за гибелта на Каракашево езеро в Рила, проби от чиито заблатени води учени-антарктици взеха в деня на инициираната от bTV кампания „Да изчистим България за един ден“. Бъдещето е резултат на индивидуалните усилия на всеки един от нас. Музиката на „Фънкалеро“ описва този факт в албума Sci-Funk. Гостува водачът на проекта Васил Спасов преди концертната премиера утре.
 
Интервютата от предаването „За града“ по bTV Radio са на Светослав Николов.