На 4 километра от най-важната институция, която кове законите на държавата, се намира едно от софийските гета. В незаконни къщи и бараки, безплатно, от десетилетия живеят около 400 души.

Илчо Илчев, чиято къща е една от най-хубавите в района, казва, че е безработен, но има кафе. От него изкарва 300 - 400 лв., които му трябват за двете му момчета, които са ученици. Данъци не плаща, а всички постройки са незаконни. Ето как той коментира факта, че не плаща данъци:

- Какъв данък, бе, душа. Това са хора, които разграбиха държавата, ти за данъци ми говориш...
- Вие ограбвате държавата като не плащате?
- На кой да плащаме данъци. Ти като плащаш данъци с какво си по-различна от мен. Като плащате данъци, голяма работа. Дайте ни апартаменти и ние да плащаме данъци.

 

 
 

Илчо Илиев е евангелският пастор. Два пъти седмично събира съседите си за молитви.

 

- Молитвеният дом законен ли е?
- Ще ви излъжа. Предишният проповедник трябва да има документи.

- Ама надали!
- Кажете какво е законно в държавата?

Доскоро пасторът гледал животни, пак незаконно. След дълги години склонил пред исканията на общината да махне обора и ги продал.

„Тук всички блокове ако питаш, ще ти кажат, че от лайна, от телета, от прасета, от коне им дойде до гуша”, обяснява Илчо.

Страхът у хората, които живеят до ромското гето обаче е по-голям от недоволството им. Съгласяват се да разкажат само по телефона.

Те споделят, че в района има малтретирани хора, постоянно има обирани мазета, а ромите влизат съвсем необезпокоявани във входовете.

Осветление няма, хората използват фенерчета или телефоните си, за да си светят. Жителите не могат да си влязат във входовете, не могат да си паркират колите, а в дворовете им се разхождат коне и кокошки, разказа една от живущите в съседство. Тя допълни, че под прозорците им се перат килими.

„Правиш забележка: защо трошиш. В следващия момент изсипват 10 тухли пред блока и ги  трошат на малки парчета”, обясни друг свидетел.

„Имотите ни се обезценяват непрекъснато. А ние не можем да ги продадем, за да отидем на друго място. Ние сме няколко семейства, които искаме да се махнем. Искаме общински жилища, нашите ще ги дадем на общината”, обясни жената.

От общината отговорили на хората да се оправят, обобщават те.

Хората от гетото се изхранват като работят в "Чистота", гледат животни и ровят по кофите, разказва ни пасторът. За да върви бизнесът, на отсрещния тротоар има и пункт за отпадъци.

Кметът на столичния район „Възраждане Савина Савова разказа, че първата заповед за изземване на общинските жилища е от 2005 година. През 2006 година е издадена втора заповед по Закона за устройство на територията, тъй като бараките са опасни.

Столичната община е стартирала премахването, но решението на Европейския съд по правата на човека от 2012 година спира този процес.

Незаконното строителство обаче продължава и в момента, съобщи в студиото на bTV Карлос Контрера общински съветник от ВМРО. Според него хората в съседство на кв. „Баталова воденица” са подложени на постоянен терор и общината и полицията трябва да им помогнат. В квартала има незаконни магазини, отглеждат се кучета за боеве, кипи икономическа дейност, допълни общинският съветник.

Савина Савова обясни, че незаконните постройки се издигат предимно в събота и неделя, екипи на общината правят постоянни проверки и постройките биват събаряни. Към момента има издадени 4 такива заповеди за събаряне на постройки, допълни Савова, като поясни, че от 2006 година в този район не се правят и адресни регистрации.

Савова допълни, че общината непрекъснато почиства района, включително река Владайска, но всичко това струва много на данъкоплатеца. Няма как обаче да предприемат действия без да се съобразят с решението на Европейския съд по правата на човека.

Според депутата от ДПС Александър Методиев проблемът е от десетилетия и винаги, когато става въпрос за премахване на незаконни постройки, тезата е, че трябва да се намери алтернатива за тези семейства, тъй като те също са български граждани. Според него държавата не създава условия за ромите, а ромската общност е търсена само когато наближат избори.