Обстановката се нормализира, остава повишено нивото на реките Марица при Свиленград и на Тунджа при Елхово. Това каза дежурният хидролог към НИМХ Валерия Йорданова в "Тази сутрин".

„Нивата са започнали да се понижават, високи остават в Черноморки басейн, защото имаше повече валежи. В долните течения при основните реки като Искър има повишение, както и в река Марица и долното течение на Тунджа“, обясни тя.

Валежи повече от три пъти над нормата са се изсипали през последните пет дни, отчитат от Националния институт по метеорология и хидрология.

Според данните най-много дъжд се е излял над Югоизточна България - в Ахтопол са паднали рекордните 175 литра на квадратен метър при месечна норма 67. 

При обичайните 40 литра на квадратен метър над Бургас, където няколко реки преляха, са се изсипали 3 пъти и половина повече - 147 литра на квадратен метър.

В Смолян, където бедствието също нанесе много щети - 134 при климатична норма от 66 литра на квадратен метър.

В столицата са се излели 62 литра на квадратен метър при норма 33, а в Благоевград – 66 литра при норма 32.

Заради обилните валежи 55 язовира в страната се изпускат контролирано, показват данните на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Най-много препълнени съоръжения има в област Кърджали - 14, следват София-град и Софийска област, където контролирано са изпуснати 11 язовира, а в Благоевградско те са 9.

Заради дъждовете в цялата страна се повишиха речните нива. Критичните точки са няколко. Нивото на река Искър при Нови Искър се е покачило с над 2 метра, а река Блато – с метър и 30. Струма е с метър и 70, а река Места, която отнесе пътното платно между Хаджидимово и Блатска, се е вдигнала с 3 метра.