Няма нови българи, които да са дали положителна проба за COVID-19. Така заразените остават 81 души. Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

По думите му общият брой на болните в цял свят е достигнал 200 хил., за 24 часа заразените с коронавирус са се увеличили със 7900 души. В Италия са достигнали 31,5 хил., в Испания – над 11 хил, а в САЩ са над 6500.

Проф. Мутафчийси допълни, че от снощи екипите във Военномедицинска академия вече разполагат със защитно облекло за многократна употреба. „Първото впечатление е добро – леки, здрави и с дишаща мембрана Издържат на 50 цикъла на пране“, посочи той.

Ръководителят на щаба уточни, че има готовност лаборатории за изследване на COVID-19 да се разкрият в Пловдив, Плевен и Бургас.

„Виждам, че са се ограничили безцелните ходения по улиците. Има мобилизация в обществото което е радващо. Явно сме успели да събудим вниманието на хората, дори рационалните им страхове. Не можем да правим оценка на мерките, но те са навременни и адекватни“, каза проф. Мутафчийски и даде за пример Китай, където благодарение на рестрикциите, новите заразени са само 13.

От щаба посочиха, че бременните жени са  по-чувствителни към респираторните вируси и са по-податливи към заразяване с COVID-19. По думите им не е доказано коронавирусът да се предава по време на бременността или при кърмене, препоръчват родилките да избират цезарово сечение в момента.

Относно подадените 85 оставки на медици от Втора градска болница в столицата, която беше преструктурирана в инфекциозна, проф. Мутафчийски каза, че се водят преговори, но не ги разбира.

„Болните имат грипоподобна симптоматика и на 80% им минава като при грипа, усложненията са като на болен от грип. Сигурен съм, че са лекували стотици пациенти с подобни симптоми, а те казват, че не са подготвени. По-скоро това е реакция на паника, надявам се да размислят“, уточни той.