Нов информационно-образователен център започва да работи в столицата за Деня на детето. Регионален исторически музей – София разкрива ново пространство за образование, култура и изкуство в Античния културно-комуникативен комплекс „Сердика“ (бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 2). Така малки и големи ще усвояват нови знания в контекста на наследството, а подробности в предаването „За града“ ще ни разкаже Ерина Кръстева от екипа на музея. Залата ще бъде открита на 1 юни в 10:30 ч., в 11 ч. ще бъдат представени специално адаптирани за деца римски игри, а в 12 ч. започва ателие по изработване на мозайки. В 13 ч. програмата продължава с представяне на тема монети и монетосечене, след което отново ще се проведе работилница. В 14 ч. ще се състои демонстрация на римско облекло и въоръжение от ранната и късната античност. Част от заниманията в ученическата програма на Регионален исторически музей – София „Ваканция в музея“ ще се проведат в новия център, а след това той официално ще заработи от есента.
 
Интервю на Светослав Николов с Ерина Кръстева:

Днес в 18:30 ч. в Регионален исторически музей – София ще се състои премиерата на книгата за фотограф-художник Петър Папакочев, който в своите портрети документира десетилетия от историята на изкуството ни, а също така създава памет за духа на няколко епохи. Повече за книгата с фотографии на над 300 видни личности разказват авторът на „Паметта на светлината“ – синът на фотограф-художника – Георги Папакочев, и легендарната певица Мими Николова.
 
„Кварто квартет“ свирят, а деца танцуват на своя празник – посрещаме 1 юни с концерта „Вещици и магьосници“ в зала „България“. Очаквайте интервю с музиканта Иван Пенчев и хореографа Ваня Рошкова.
 
В „За града“ още: репортерът от bTV Новините Росен Цветков за самоубийството на издирвания за двойно убийство Стоян Зайков и Петър Нанев за резултатите от референдума и изборите за ЕП в Румъния. Борис Касабов ще ни подготви за финала на Шампионска лига, който можем да проследим на 1 юни в ефирите на bTV Action и bTV Radio, както и онлайн на Voyo.bg. Спортното студио от 21 ч. ще се излъчи от новото високотехнологично студио на bTV, което ще направи своята премиера само няколко часа по-рано.