Комисия за медицинска експертиза ще замени Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), съобщи здравният министър Петър Москов на форум в хотел "Шератон", организиран от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ, предаде БТА.

Москов представи основните промени, които предстоят в медицинската експертиза на хората с увреждания. Тя ще обхваща само оценката на вида и степента на увреждане.

В новата комисия, която ще замести ТЕЛК, ще участват лекари с различни специалности в зависимост от вида на заболяването, което трябва да бъде оценено. Това ще бъдат работещи лекари в болницата на съответния град, които трябва да притежават определен ценз и сертификат за познание в областта.

При желание сегашните медици в ТЕЛК-овете могат да продължат да работят в новата комисия, уточни Москов.

Въвежда се нов медицински документ, който установява вида и степента на увреждане – медицинско експертно становище.

Променя се и структурата на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Тя основно ще се занимава с методическа и контролна функция.

В методическата функция е създаване на обективна система от критерии, които да не дават възможност за субективност при определяне вида и степента на увреждане, каза здравният министър.

След като експертната комисия установи вида и степента на увреждане, по електронен път системата ще изпрати до следващата комисия - медико-социална, за която ще отговаря социалното министерство, информация за това на какви социални придобивки и средства за интеграция има право човек.

По думите на Москов тази трудово-социална комисия ще преценява нуждите на всеки отделен човек, за да бъде реинтегриран в обществото.

Министърът заяви, че целта на промяната е отстраняване несъвършенствата на системата като идеята е не да се спестят пари, а да се насочат към най-нуждаещите се, за да могат те отново да започнат работа и да се върнат в обществото.

В отговор на въпрос дали интегрираните обратно на работа хора ще получават инвалидна пенсия Москов обясни, че тя е заместващ доход и ако през новата система политиките на двете министерства доведат до това, че човек може да се върне на работа и да получава пълноценно доход, какъвто е получавал преди това, не би следвало да получава инвалидна пенсия.

Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът е по-нисък, допълни министърът.

Проектопромените в Закона за здравето ще бъдат представени в началото на февруари, до лятната ваканция на парламента социалните и здравните закони трябва да са в Народното събрание, а до края на годината новата законодателна база да е налице.

В четвъртък социалният министър Ивайло Калфин ще представи цялостната концепция за реформа в областта.