От началото на юни ще посреща публика единственото в София външно покрито мултифункционално пространство. „Платформа А6“ вече се изгражда от НДК в партньорство с частни фирми на английския двор зад сградата. Целта е в период на физическо дистанциране и ограничения за закритите пространства да се осигури място за провеждане на концерти и конгресни събития. Сцената е с размери 18 на 8 метра и ще може да поема големи продукции, като спокойно ще осигурява и нужното разстояние между артистите. Площта на външната зала е 1200 квадратни метра и при сегашните разпоредби в нея ще могат да влязат до 500 души публика. „Интересът на организаторите на събития е голям, което много ни радва. Тази платформа е много важна и да съхраним дейността на НДК, и да дадем възможност да я използват всички оператори на културни събития и в конгресната индустрия.“ – коментира пред bTV Radio председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

„Платформа А6“ ще покрива целия набор от дейности на Националния дворец на културата – концерти, прояви за деца, корпоративни събития и т.н. „Не трябва да прекъсваме работа, защото НДК е в сърцето на София. Когато едно толкова емблематично съоръжение, припознато от хората като културен институт, бъде затворено и не функционира, това действа на цялото градско преживяване и на психиката на хората.“ – отбелязва Борислав Велков. Той иска във времето след строгите ограничения от карантината хората да видят, „че можем да се усмихваме, че животът продължава, че любимите им културни събития се случват, че могат да общуват с други хора чрез изкуството.“

И по време на карантината НДК продължи работата си като културен център онлайн, а за предстоящите месеци на ограничения в глобален мащаб осигурява ново, адекватно на нуждите пространство. „Много ми е трудно да си представя Зала 1 пълна на 30 %. Ще се изгуби голяма част от преживяването. Надявам се, че външната платформа ще успее да осигури на посетителите истинското докосване от изкуството.“ – коментира Борислав Велков.

„Платформа А6“ стъпва на големия интерес към откритата сцена, която НДК изгради на същото място миналата година. Ръководството е провело разговори със Столична община да поеме и създадената от нея също миналата година малка сцена в подлеза пред фонтаните. В това оживено пространство точно пред театър „Азарян“ (Зала 2 на НДК) ще бъдат изнесени по-малките събития.

Интервю на Светослав Николов: