Болници, специализирани за лечението на пациенти с коронавирус ще бъдат обособени у нас, а освен това всяко голямо лечебно заведение ще бъде задължено да разкрие по 200 COVID легла. Това ще бъде разписано в нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Днес на среща между него и болнични директори е взето решение, което да оптимизира процеса - да се разкрият още легла в големите болници. “Имахме готовност, когато достигнем до 4000 души, да създадем специфични структури цели лечение заведения за грижа за пациентите с COVID.”, каза проф. Ангелов по-късно пред журналисти.

Във всички областни болници с над 600-700 легла на територията на София, Пловдив, Бургас, Варна и Плевен ще бъдат създадени структури с по 200 легла. В София това са "Света Анна", "Софиямед", "Токуда", Александровска, "Пирогов", ВМА.

В болница "Иван Рилски" ще COVID болните ще бъдат настанени в ревматологията. Легла ще се разкрият и в ортопедията в Горна баня.

Възложено е на главния държавен здравен инспектор да анализира ситуацията в България, престоят и срещи с експертните съвети. До края на деня заповедта ще бъде издадена, а директорите вече работят по осигуряването на леглата. Според Ангелов в момента дефицит на легла в София няма.

Новата организация идва на фона на рекорден брой новозаразени и десетки починали с COVID-19 в рамките на ден. Огромно количество са и публично известните случаи, в които линейки обикалят болниците и не могат да настанят пациент в тежко състояние заради липсата на легла в лечебните заведения.

Преди два дни здравният министър обвини директно болниците, че не са изпълнили навреме заповедта да се подготвят за посрещането на COVID болни.

По време на днешното заседание на правителството стана ясно, че и туристическият бранш е в готовност да предостави хотели за настаняването на карантинирани. Такива обекти ще има в цялата страна, посочи вицепремиерът Марияна Николова.

По думите ѝ до края на деня ще е ясно точно какво може да предложи браншът, но вече има готовност на територията на столицата и на Софийска област.