За четири залесителни сезона повече от 6500 доброволци засадиха над 60 000 дръвчета в Новата гора на София. Утре започва новият залесителен сезон в изграждането на зелен пръстен на столицата. Работата ще продължи през всичките почивни дни до 1 декември включително, теренът е подготвен за работа, осигурени са фиданки и материали, а извенреден автобус ще извозва пътниците от и до метростанция „Вардар“.

Новата гора на София се появява по инициатива на Столичната община с участието на доброволци върху терен от над 200 декара. Скоро на тази пуста сега земя ще се разлистват 120 000 фиданки дъб и акация. „Тенденцията показва, че доброволците се увеличават във всеки следващ залесителен период. Това означава, че те са припознали тази инициатива като своя – тя допринася за качеството на въздуха със зелен филтър край София. Споделяйки с приятели, доброволците въвлякоха още хора и сега имаме прекрасно мероприятие през съботите и неделите. Идват младежи и възрастни, семейства с деца, които заедно с нашите колеги създават Новата гора на София.“ – похвали софиянци за активността заместник-кметът по екология Йоана Христова в ефира на bTV Radio.

За петия сезон е подготвен нов участък, тъй като първият вече е залесен. Теренът е обработен – премахнати са изсъхналите треви, изоран е, пръстта е раздробена, влагата в почвата вече е достатъчно голяма и така изкопаването на дупки няма да е физически трудно. Участъкът е разграфен, местата за поставяне на фиданките са маркирани, експерти ще помагат на доброволците. Дръвчетата очакват своите хора.

Началото на акциите е в 11 ч. За лесен достъп до мястото за залесяване се движи автобус по извънредна линия 56А, която тръгва от метростанция „Вардар“ в 10, 11, 12, 13, 14:10 и 15:20 ч., а от Новата гора – в 10:43, 11:43, 12.43, 13.53, 15.03 и 16.30 ч. По маршрута си автобусът спира в Западен парк и на Околовръстното шосе. За него важат обичайните превозни документи. Тъй като почвата е разорана и влажна, а мястото е ветровито, бъдете с ботуши и се облечете топло, предупреждават от общината. На сайта на Столичната община и на фейсбук страницата на „Зелени решения за София“ ще бъде публикувана информация, ако заради лоши метеорологични условия някой ден от акцията бъде отменен.

Така доброволците ще се погрижат за чистия въздух сега, като ще оставят отпечатък във времето с хоризонт стотици години. „Заедно можем много повече. Когато институциите, доброволците и експертите се съберат на едно място, се случват много хубави неща.“ – коментира пред bTV Radio заместник-кметът по екологията Йоана Христова.

Интервю на Светослав Николов: