Намерението за добив на кварцов пясък на няколкостотин метра от жилищен комплекс и съпътстващото унищожаване на лесопарк обедини хората на Нови хан и техните политици в действия за опазване на природата и здравето. Все още на чист въздух и сред зеленината на гората живеят 2600 души в Нови хан и 1300, от които 200 – деца, в новия затворен комплекс във вилната зона. Но внезапно те осъмват с опасността от развитието на кариера за добив на пясък буквално под прозорците им. Десетки дървета по пътя към находището са унищожени. Разрешителното е издадено преди 19 години, от когато насам много неща са се променили – самият Нови хан се е разраснал, а над 1000 новодомци вече обитават намиращия се наблизо жилищен комплекс.

„Концесията е придобита през 1998 г. и е факт, че от тогава не се е добивал пясък. Преди месец тежка техника започна да проправя пътя към кариерата. Това нас ни озадачи и притесни, защото има хора, които навремето са работили там и от техни разкази знаем, че кварцовият пясък е опасен за здравето на хората – причинява заболявания на белия дроб. Тази кариера се намира на 600 – 700 м по въздушен път от затворен комплекс с 1300 души, от които – около 200 дечица. Другото притеснение, че ще бъде унищожена инфраструктурата, която и без това не е в отлично състояние. Ще бъде унищожена и гората.“ – обяснява последствията от евентуално разработване на находището кметът на Нови хан Петко Костов в интервю по bTV Radio.

Местните хора изтъкват, че разрешителните са издадени на базата на стара информация: „Последната екооценка е правена през 2008 г., когато тук е имало само няколко вили. В никой документ не е упоменато, че в непосредствена близост живеят поне 1000 души и много деца.“ – казва също в предаването „За града“ Боряна Борисова от инициативен комитет против отварянето на кариерата.

Преди години от това находище са се добивали незначителни количества пясък, а според производствения план на фирмата за тази година предстои да бъдат изгребани 80 000 тона, които след това трябва да бъдат превозени през центъра на Нови хан. „Не може да се сравнява ситуацията от преди 19 години и сега. Тогава този комплекс не съществуваше. Нови хан е единственото населено място в Софийска област, което всяка година бележи ръст на населението си.“ – посочва кметът Петко Костов.

Притесненията на живеещите в района обяснява Боряна Борисова: „Добивът на кварцов пясък се прави по открит способ – махат се дърветата и се копае с багери. Пясъкът се намира на около 7 метра дълбочина. Ако находището се разработи, там вместо да има хълм с гора, ще се образува огромна дупка, която постепенно ще се запълва с вода и земята под вилната зона и комплекса ще започне да се свлича. Въздухът силно ще се запраши.“

Именно свлачищните процеси са причината за появата на лесопарк „Побит камък“ върху мястото на находището, обяснява кметът: „Тази местност е залесена с доброволен труд, тъй като там се е образувало свлачище вследствие на добива на пясък. Разговарял съм с бивш ръководител на производството в кариерата. Той ми каза, че преди години работата е спряна поради изчерпване на възможностите – залежи има, но няма как да се стигне до тях.“

„За нас тази гора е много красив лесопарк, център на нашия социален живот – там отдъхваме, спортуваме. Там се провежда прочутият мотосъбор „Побит камък“ и съборът на местните хора. Това място е много важно за нас и от историческа гледна точка – тъкмо там е минавала границата между Княжество България и Източна Румелия. Природата е много красива и искаме да я запазим. Нашето населено място е прочуто с чистия си въздух и много хора, включително с дихателни проблеми, се преместиха от София тук. В никакъв случай не сме съгласни да живеем на мръсен въздух, а и има толкова много деца!“ – с тези думи Боряна Борисова обяснява недоволството.

То е заявено на общоселско събрание на 19 февруари, а местните хора получават пълната подкрепа на всички политици. „Уникалното бе, че освен хората, които са категорично против отварянето на кариерата, бяхме подкрепени от депутати от различни парламентарни групи и от цялото общинско ръководство, начело с кмета доц. Ивайло Симеонов. Общинският съвет излезе с декларация в подкрепа на исканията на жителите. Решаването на този проблем обедини хората без значение от политическите им пристрастия.“ – коментира кметът на Нови хан Петко Костов.

Боряна Борисова също отличава безпрецедентното политическо единство: „Общинските съветници са многоцветни – от различни политически партии са, често спорят, но за първи път абсолютно всички партии, кметове и общински съветници са обединени около идеята да запазят това красиво място.“

До момента се извършени проверки от Софийската екоинспекция и от Управлението по горите, а депутатът Васил Цветков е отправил запитване към Министерството на енергетиката.