В столицата се въвеждат допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. От утре, 7 ноември, се забранява деца под 18 г. да посещават молове без пълнолетен придружител. Новината съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. 

По думите ѝ се създава организация пациентите с леки грипоподобни симптоми да се преглеждат в ДКЦ-тата.

„Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи“, уточнява тя. 

На директорите на ДКЦ-та е възложено в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания. 

Фандъкова заявява, че в последната седмица екипите на СДВР и общината са проверили над 1200 търговски обекта. Продължава засиленият контрол в София за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти. 

3342 души под карантина в столицата са проверени екипите на полицията от началото на седмицата, допълва Фандъкова.