Промените в критериите за прием на първокласници скараха министерството на образованието и родителите. Даването на по-голяма тежест на местоживеенето на детето доведе до спор дали се нарушава правото на родителя да избира къде да учи детето му или не.

Според Диян Стаматов, зам.-министър на образованието, в момента във всеки квартал в София има поне по едно търсено и желано училище. Той посочи, че опасението на родителите, че всички училища не са така елитни е несъстоятелен, тъй като в първи клас децата още не могат да четат и пишат.

Как училищата в София ще приемат първокласници?Общината спешно преработва новите си единни изисквания

Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура, образование и спорт, отговори на друго притеснение – че не във всички квартали имало училище. Той е категоричен, че няма подобно населено място без начално училище.

В столичното 145-о в „Младост” родители застанаха срещу правилата. Според един новата наредба ще попречи на учащите в предучилищна група да мине в първи клас. „Наредбата е в разрез и със закона за училищното образование. Изборът на училището е право на родителя да търси доброто за децата си. В столицата всички училища не предлагат еднакво ниво на обучение и критериите в системата уравняват училищата и така се разпределят децата по административен подход”, коментира той.

Васил Жеков допълни, че живее в „Малинова долина” и там няма училище. Според него новите правила закрепостяват хората по местожителство.

Чобанов беше категоричен, че у нас действа една от най-либералните системи за прием – в много държави няма избор въобще. Той допълни, че директорът ще има право да въведе още 2 критерия към общия брой точки,  който може да бъде посещаване на предучилищна група. Той обърна внимание и на друг казус – родители не могат да запишат децата си в училището до дома им заради хора, които живеят в далечни квартали.