Парламентът отхвърли предложения от групата на "Атака" Проект за решение за възстановяване дейността по изграждане на проекта "Южен поток". В гласуването участваха 109 депутати, от които 27 бяха "за", 17 - "против", а 65 се въздържаха. 

В рамките на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че България трябва да е активна и да предложи на Русия да се поднови проектът "Южен поток".

По думите му има белези, които показват, че руската страна не се е отказала от проекта. Според Сидеров от спирането на проекта до днес са се случили геополитически събития, които са в полза на България. Това е изгоден момент, в който ние можем да поправим грешките на предишните правителства, допълни той, цитиран от БТА. По думите му проектът ще създаде работа за десетки български фирми и ще раздвижи "замрялата българска икономика".

Нечленуващият в парламентарна група Велизар Енчев подкрепи идеята за подновяване на "Южен поток". 

Таско Ерменков от БСП заяви, че разбира загрижеността на "Атака" за енергийните доставки към България, но вече няма такъв проект. Да говорим в момента за възраждането на "Южен поток" е най-малкото екстравагантно, коментира той. 

Без икономика, само с европейски програми, без да сме направили производствени мощности, които да генерират БВП, нас като държава няма да ни има, заяви Ерменков. В тази връзка той предложи нов Проект за решение за разширяване на възможностите на страната за доставки и транзитиране на природен газ. 

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че този проект не може да бъде разгледан днес, защото по същество е по нова тема. Тя отбеляза, че от БСП могат да го внесат по надлежния ред и той да бъде обсъден в парламента в друг ден. 

По думите на Петър Славов от Реформаторския блок "Южен поток" не е бил в интерес на България и е въвеждал монопол в доставките на газ.