Специализирана акция на антикорупционната комисия, МВР, ДАНС и прокуратурата в Перник и в София.

Спецчастите се включват в разследването за безстопанственост на язовир „Студена“. Състоянието на водоема доведе до безпрецедентната водна криза в града.

Извършват се разпити на свидетели и обиски във ВиК-Перник и Областната управа. На мястото на акцията в миньорския град е главният прокурор Иван Гешев, а в столицата екипи претърсват Министерството на околната среда и водите. 

Обвинител №1 посочи, че делото е под наблюдение на Специализираната прокуратура.

Около 10 ч. сутринта в сградата на МОСВ са влезнали служители на ДАНС и МВР, проверката е разпоредена от Гешев заради различните режими по вноса на боклук от Западна Европа на територията на България.

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек води акцията в столицата, но отказа коментар. През изминалата седмица МВР нахлу и в депо за отпадъци в Плевен.

Главният прокурор коментира, че не е информирал премиера Бойко Борисов за действията на държавното обвинение, но той най-вероятно знае.

До края на деня ще стане ясно дали има обвиняеми по двата казуса, по непотвърдена информация има задържани служители на областната управа в Перник.

"Това е битовизъм, но видях как са нещата в прокуратурата. Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа", каза още той.

До утре трябва да бъдат разпитани над 30 души, добави Гешев. По думите му прокуратурата проверява още ремонта на язовирната стена на "Студена".