От 11-ти до 13-ти март 2016 г. в Националния дворец на културата ще се проведе новото издание на международно изложение „Образование без граници”. Събитието е уникална експозиция не само за региона, но и в световен мащаб. Форумът събира на едно място представители на средното и висшето образование от цял свят и традиционно генерира актуална информация и публичност за всички участващи страни.

Всяко издание на „Образование без граници“ има около 10 000 посетители, които търсят възможности в сферата на средното и висшето образование, езикови програми, летни училища, работа и пътуване зад граница, програми за обмен.

Сред основните участници, които се очаква да привлекат вниманието, е известният като „люлка на китайската електронната промишленост“ – Университетът за електронни науки и технологии на Китай, както и образователните министерства на Руската федерация и Кипър, които ще предоставят отлични стипендиански възможности. На изложението участват много български училища и университети, което гарантира на всички млади хора огромен избор на неподозирани възможности за обучение и реализация в България или чужбина.

Изложението започва на 11-ти март с официално откриване от 11.00 ч. и ще бъде отворено до неделя. Входът е свободен след предварителна регистрация на www.edu-fair.eu или на място в НДК!

 

В Националния дворец на културата ще се проведе и мащабно със своите цели събитие, а именно дискусия, свързана с мястото на българското образование на фона на динамично развиващия се образователен сектор в Европа. На форума ще участват ректори на български университети, директори на училища, началници на РИО инспекторати от цялата страна, представители на местната власт, министерства и много други.

За първи път у нас различни структури в сферата на образованието ще се съберат на едно място и ще дискутират напредъка на България. На събитието ще участват представители на Европейската комисия, отговарящи за сферата на образованието на територията на ЕС, които ще представят резултатите от мониторинговия доклад на европейско ниво и в частност постигнатите резултати на страната ни в сектора.

Форумът е част от Международно изложение „Образование без граници“ и започва на 11 март от 14,00 ч. в Националния дворец на културата. Организаторите споделиха, че темата е изключително интересна предвид изразеното присъствие от страна на водещи световни учебни заведения на изложението и особено силното българско участие тази година.

Българската публика по този начин ще има възможност да си отговори на фундаментално важни въпроси от рода на това: „Кога родното образование ще достигне по качество европейското?“, „Кога за децата ни ще престане да има същностна разлика, дали се обучават у нас или в чужбина?“ Защото, когато образованието в България правилно се фокусира към нуждите, то и тогава младежката безработица ще намалее и животът у нас ще има шанс значително да се подобри. Същото следва да се превърне в основен приоритет на българската политика като качествени характеристики и посока на развитие. В тази връзка от особено важно значение е цялостното му модернизиране, за да може образованието у нас да започне пълноценно да отговаря на един общоевропейски образец на конкретните нужди на съвременния пазар на труда и бизнеса. Защото не е проблем, че децата ни искат да получат качествено образование в чужбина, а че не искат да се връщат след това у нас. Темите са изключително важни и имат разнопосочни въпроси, отговорите на които ще потърсим в Националния дворец на културата на 11 март.