„Доверието, на което се опираме по отношение на учителите, помощния персонал и родителите, е водeщата сила да продължим напред.“ – коментира пред bTV Radio мерките за безопасност при отварянето отново на яслите и детските градини Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и общински съветник от ГЕРБ/СДС в София. Той припомни, че неслучайно призивът на министрите е родителите по възможност да задържат децата вкъщи. „Дезинфекцията е най-важният фактор, както и доверието, което имаме към родителите да пускат децата си на детска градина само ако са здрави.“ – посочи той.

Диян Стаматов посъветва родители и учители непрекъснато да напомнят на децата, че трябва да си мият ръцете, да поддържат хигиена, да не си лапат пръстите и, доколкото е възможно, да не са в голяма близост до своите приятелчета.
 
Оценката на специалиста по отношение на дистанционното обучение в средното образование е, че то дава много добри резултати. „На учениците в повечето случаи им е много по-интересно, а и явно учат малко повече, отколкото в стандартна дневна форма. А родителите усетиха тежестта на учителската дейност, на ученето като сериозен ангажимент. Според мен тази инерция дълго време ще върви за доброто балансиране на доверието между родители и учители.“ – коментира Диян Стаматов в предаването „За града“.
 
Интервю на Светослав Николов: