Разпореждане на общината във Варна предизвика възмущение и отпор от страна на родители – учителите в училища и детски градини в града да не приемат подаръци от родители.

В началото на февруари общината издава препоръка педагозите да не приемат дарове. Разпратено е писмо до директорите, които да „инструктират преподавателите, че приемането на подаръци е недопустимо”.

Причината за препоръката е постъпилите множество жалби, на които трябвало от общината да реагират.

За повечето родители забраната е обидна за педагозите. Те се организират и правят дори петиция за отмяната ѝ.

Според майките писмото на общината нарушава техните права и тези на преподавателите. „Тези учители стоят по осем часа на ден с нашите деца, учат ги на песни, стихчета, на поведение, хигиенни навици, занимават се по цял ден и накрая това детенце да не може с един мил жест да каже благодаря”, възмущава се Анелия Николова.

За учителите жестът е знак, че са си свършили добре работата.

Обичайно за първия учебен ден и празници родителите събират между пет и 20 лв., но имало случаи на ваучери с почивки, спа процедури или големи суми.

Стига се и до второ писмо на общината – то препоръчва в етичния кодекс на учебното заведение да се определи „размера на подаръците, които служителите е допустимо да приемат”, т.е. да определи лимит на сумите.

Директорът на ОУ „Васил Друмев” Красимир Димитров пък казва, че подаръците са само в края на учебната година и не могат да се приемат за подкуп.