Софийските общински болници са декларирали, че са готови да приемат болни с коронавирусна инфекция, съобщи пред bTV Radio кметът на София Йорданка Фандъкова. За медиците са осигурени дистанционни консултации със специалисти, за което кметът благодари на проф. Иво Петров, по-рано включил се и с даряването на техника.

Йорданка Фандъкова обяви създаването на временен Икономически съвет, който да я подпомага в предприемането на мерки за съхраняване на бизнес средата. „Ще поканя икономисти и експерти, за да можем професионално да насочим помощ към тези сектори, които са ключови за града и които в тази ситуация изпитват най-сериозни затруднения.“ – обясни градоначалникът в интервюто в предаването „За града“. Тя каза, че е много важно да се подходи така, че да се запазят финансовите възможности на бюджета, за да може общината и след кризата да изпълнява основни дейности: „При всички случаи ще трябва да се преразгледа бюджетът, включително инвестиционната програма.“ – посочи Йорданка Фандъкова.

Общината въвежда мерки в подкрепа на най-потърпевшите отрасли от икономиката на града. Ще бъдат освободени от плащането на общински наеми и на тротоарно право бизнесите, които са затворени заради извънредното положение. Гаранционен инструмент ще обезпечи за срок от 2 год. до 80% от кредитите на малки и средни предприятия, чиято дейност е засегната от извънредното положение. Средствата за това са в размер на 1 милион лв. и идват от Общинския гаранционен фонд. До края на юни бе удължен срокът за плащане с отстъпка от 5 % на местните данъци.

Над 100 души са се записали за доброволци от петък насам, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Сред изявилите желание да помагат има ученици от горните класове, инженери, архитекти, учители, стоматолози, юристи. Те ще помагат основно в доставката на храна и лекарства на трудноподвижните самотноживеещи хора. При срещата й днес с някои от доброволците те са заявили желание да се включат и в други социални дейности, както и да помагат в болниците. Кандидатите се анкетират от Българския червен кръст, като готовност да се включат в оценяването са заявили и Националният дарителски форум и Българският център за нестопанско право. Целта е да се гарантира сигурността на получателите на услугата. Телефонът за записване на доброволци е 0700 17 310.

Същевременно продължава набирането на дарения. Фирми доставят храна на полицаите на контролно-пропускателните пунктове, а други предоставят маски и ръкавици за лекарите и доброволците. Финансовите средства ще се насочват към социалния патронаж, социалните услуги, както и към дейността на общинските болници. „Това е времето, в което да покажем, че можем да се обединим и да си помагаме взаимно.“ – каза столичният кмет.

Вчера Столична община е подписала с Министерството на труда и социалната политика анекс за удължаване на договорите по проекта „Социална кухня“, по който се осигурява обяд на над 1100 души – възрастни и болни. От утре доставката ще се прави лично до тях с организация от райнните кметове. Социалният патронаж постоянно обслужва около 1500 души, но с новата инициатива само за днес са включени още 39 адреса, а за последната седмица обща са над 300. Именно в тези дейности ще се включат доброволците. Със социалния министър Деница Сачева се обсъжда възможността за отварянето на защитени детски градини за децата на полицаи, пожарникари и други постоянно ангажирани с кризисната ситуация служители.

По разпореждане на кмета от утре още седем влака влизат в обслужването на пътниците в метрото, за да няма струпване на хора в час пик сутрин и вечер. Същевременно продължава разширяването на електронните услуги, за което с безвъзмезден труд желание да се включат са изразили от Асоциацията на аутсорсинг компаниите.

Като особено важно за бързата реакция във време на криза кметът на София Йорданка Фандъкова посочи създаването преди години на първата у нас дирекция „Аварийна помощ и превенция“, както и на Доброволното формирование. За осигуряване на здравословната среда в София продължава дезинфекцията на обществени пространства – улици, пешеходни подлези, спирки, пазари, сгради, както и на контейнерите за отпадъци. Синя и зелена зона за безплатни.

„Времето е големият ресурс. Нямаме време за губене. Трябва да сме готови за най-лошия вариант, за да направим така, че да се случи възможно най-добрият. Това е моето разбиране.“ – обобщи Йорданка Фандъкова. Тя благодари на софиянци, които спазват препоръките на Оперативния щаб. „Сега е време да слушаме специалиститге. Трябва да им се доверим и да бъдем техният екип в момента. Трябва да знаем, че спазвайки ограниченията, помагаме на лекарите да спасяват човешки животи и това е наша лична отговорност.“ – каза столичният кмет.

Интервю на Светослав Николов: