Замърсяването на въдуха, трафика в големия град и възможностите на новите технологии са във фокуса на първото издание на „Софийска работилница за иновации“. Организирана от Столичната община като част от общоевропейска инициатива, тя се провежда от 29 до 31 март в Софийската градска художествена галерия в три фокус групи. Председателят на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори Лорита Радева ще бъде лидер на предизвикателствата в областта на енергийната бедност. Директорът на Центъра за градска мобилност Християн Петров ще води диалога по темата за транспорт и мобилност. Начело на модула за социалния ефект на иновациите е заместник-кметът Дончо Барбалов.
 
Близо 40% от българите не могат да си позволят достатъчно отопление на жилищата и това е една от основните причини за замърсяване на въздуха – на тази основа тръгва разговорът за енергийната бедност. Все повече автомобили има в града ни – през 2016 г. са се падали по 515 коли на 1000 души, докато във Виена този показател е 370. С това предизвикателство ще се занимават участниците в кръга „Транспорт и мобилност“. Как модерните технологии могат да ни предложат решения на някои от най-належащите проблеми на обществото ще решават участниците в групата за социалния ефект на иновациите.
 
Участниците ще имат три дни, за да обсъдят темите и да намерят прагматични и работещи иновативни решения. Ще има моменти, в които групите ще се събират, ще представят една на други своите решения, но и самите участници през цялото време ще бъдат в диалог, тъй като споделят пространството на Софийската градска художествена галерия. В края идеите ще бъдат интегрирани в изпълними прототипи, ще бъде изработена пътна карта за реализация, а резултатите ще бъдат представени пред взимащите решения.
 
„Софийска работилница за иновации“ се организира от Столичната община в партньорство със Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Асоциация за развитие на София и проекта „Зелена София“ на Столичната община. Така градът ни се включва в пилотния проект на Съвместния изследователски център на Европейската комисия „Науката среща регионите/парламентите“. За форума идва авторът на идеята за тези обсъждания Ханк Кюн. Работилницата ще бъде открита от кмета Йорданка Фандъкова и председателя на Комисията по култура, образование и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева, заместник-председател на Европейския комитет на регионите.
 
„Преди две години в София се проведе подобен форум в по-малък формат, а обсъжданата тема бе как да включим гражданското общество във вземането на решения и как да се правят по-активни обществени обсъждания. В момента се работи по едно от решенията, представено на работилницата – създаването на Living Lab, където да се тестват пилотни проекти и да се осъществява обратна връзка от страна на гражданите и взимащите решения. В сегашния проект участват над 30 града в цяла Европа. В края ще се съберем всички, ще обсъдим постигнатите резултати и ще планираме следващи действия за изпълнение на предложените решения.“ – разказа в интервю по bTV Radio в навечерието на форума Антония Шаламанова от „Зелена София“.
 
Интервю на Светослав Николов: