Общопрактикуващите лекари излизат на нов протест. Те настояват за намаляване на административните им дейности и задължения, които рефлектират негативно върху обслужването на пациентите.

Семейните лекари искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, както и всички освободени от потребителка такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.

Според джипитата потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, а 24-часовото им разположение на пациентите да отпадне.

Снимка: bTV

„Тежи грубото администриране (…) от един преглед 10-15 минути остават минута-две-три”, коментира в студиото на „Тази сутрин” д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

По думите му в момента всичко е на хартия и всяка година подписването на договори с касата е свързано с „едни купища документи”.

„Не може лекарите масово да се изнасят от България – средната възраст е 59 г., 25% са над 65. Като е толкова хубаво, защо не идват нови лекари?”, запита той и допълни, че само за последния месец има два случая на джипита, починали на работното си място.

Има и проблеми с педиатричните практики – отговорностите са големи, а заплащането е малко и така не са много желаещите медици.

Брънзалов отбеляза, че той и колегите му скоро ще имат и друг проблем – новата европейска директива за защитата на личните данни. Заради нея ще се наложи да инвестират в компютри и нов софтуер с 2-3000 лв. издръжка на година.

Протестът е днес в 12:30.