Единодушно, с 202 гласа "за", без против и "въздържал се" парламентът гласува на второ четене 200 лева минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2017 година., съобщи БТА.

Измененията предвиждат, че от 1 юли до 30 септември минималната пенсия ще е 180 лева. От 1 януари до 30 юни размерът й е 161,38 лева.

Депутатите единодушно вдигнаха минималната пенсияБСП поискаха повече пари за всички възрастни хора

Народното събрание отхвърли предложението на "БСП за България" от 1 юли минималният размер на пенсията да е 300 лева.

Наш приоритет са хората с ниски доходи, заяви Надя Жекова от "БСП за България" и посочи, че явно когато ГЕРБ и патриотите обещават 300 лева минимална пенсия, това означава 180 лева, максимум 200. Тя отбеляза, че границата на бедността е 314 лева. Колегата й Георги Гьоков каза, че с предложението си БСП помага на управляващите да изпълнят предизборните си обещания.

Работодатели и синдикати подкрепиха увеличението на минималната пенсия Необходимите допълнителни средства за изплащането на новите минимални размери са 8,8 млн. лв. месечно

Хасан Адемов от ДПС постави въпроса защо се изравнява размерът на пенсии на лица с различен осигурителен принос. Сигурни ли сте, че тези, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, имат доходи само от пенсии, попита още той.