Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е решила на закрито заседание вчера, че цената на водата в София ще бъде увеличена.

След като два пъти беше отлагано и въпреки уверенията, че не се чака да минат изборите, регулаторът взе решението за по-високите цени дни след вота.

Така  абонатите ще пият студена вода с 18% по-скъпа – 2,6 лв. за кубик. 

 

Окончателното решение е факт, но все още не е публикувано. Така мотивите не са обявени, а новата цена влиза в сила в от първи април.

Извънредно увеличение от април се готви и за тока за индустрията и бита. Те са резултат от вдигането на цената на природния газ.

Задава се шоково поскъпване на парното и топлата водаЗаложените увеличения са резултат от очакваното поскъпване на природния газ

Фирмите на свободния пазар ще плащат с 3,5% по-скъп ток, а малките фирми и битовите потребители с около 1%. Увеличението е само на един от компонентите в крайната цена на тока.

цени, вода, так, КЕВР
Снимка: bTV

Утре изтича крайният срок, в който трите ерепета трябва да заявят какви цени на ел. енергията искат от 1 юли. Не е изключено още едно поскъпване от средата на годината.