Да има еднодневна винетка и тя да се плаща със sms-съобщение. Това предлага на премиера и регионалния министър омбудсманът Мая Манолова. В момента най-евтината винетка е седмичната и тя струва 15 лева.

Предложението е еднодневната винетка да се плаща чрез sms, за да не се окаже, че самата себестойност на стикера е по-скъпа. Така ще плащаме само, когато ни се налага, както при паркирането в центъра на София например. Според Мая Манолова начинът, по който са се увеличили винетките, е несправедлив.

Подобен е случаят с пенсионери в шуменското село Чеплят, които разказват, че им се налага да пътуват по един път в годината.

За момента няма предложение за конкретна сума, но ако се разбие на дните в годината най-скъпата винетка, то излиза сума около 26 стотинки. Според експерти обаче дори и да има дневна винетка - тя ще е с цена близка до седмичната.

Мая Манолова обяви още, че щом винетките поскъпват толкова много, трябва да се осигурят алтернативи. Като например да има безплатни третокласни пътища.

Критиците на скъпите винетки настояват държавата да им осигури и път, по който до стигнат до Пловдив без да ползват магистралата.Пътят през Вакарел трудно може да се нарече път.

От регионалното министерство, коментираха, че законът задължава след плащането да вземем винетка на ръка - не можем да я получим чрез sms. А само стикерът доказва, че наистина сме платили. В страните от ЕС еднодневна винетка няма, тъй като разходите за производство, дистрибуция и продажба били по-високи от приходите, смятат от регионалното министерство.