Операция „Плюшено мече“ вече има своя първи студент. „Коледната ни кампания продължава вече 12-а година. Обикалайки социални услуги в цялата страна, се запознахме с талантливи деца, които нямат възможност да развият таланта си. За да работим целогодишно с тях, преди няколко години започнахме менторската програма „Скритите таланти на България“. След две години на подкрепа от наша страна един младеж това лято бе приет в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив с профил хореография.“ – разказа в студиото на bTV Radio инициаторът на кампанията Михаела Стойкова.

„Плюшено мече“ работи с деца, лишени от родителска грижа, в риск и от социално слаби семейства. „Когато им се подаде ръка, те грейват и започват да вярват, че животът им може да се промени в положителна посока.“ – споделя преживяното Михаела Стойкова. Тя разказва за семейство от Враца, което е подарило колело на дете, а след това са започнали да карат заедно. То е споделило мечтата си да учи във Франция. Дарителите са му осигурили уроците по френски и вече две години младежът е студент в Сорбоната.

Тези разкази звучат като приказка, но са реални. „Тези истории ги правят възможни всички добри хора, които се обединяват зад нашата кауза. 250 доброволци в цялата страна даряват 3 месеца от живота си за коледната ни кампания. Те „заразяват“ с нея своите приятели и семейства. Благодарение на тях децата получават подаръците от дарителите, а в дългосрочен план създават приятелства.“ – разказа за различните аспекти на доброволчеството Михаела Стойкова.

Всеки може да сбъдне мечтата на дете в нужда чрез сайта Plushenomeche.org, където в секцията проекти ще открие връзка към „Подари подарък на дете“. По избран регион излиза списък на партниращите социални услуги, а там са публикувани и имената на децата и техните мечти. Закупеният, опакован и надписан подарък се изпраща до посочените пунктове, откъдето доброволците имат ангажимента да го вземат и да го доставят на получателя в дните от 15 до 23 декември. А междувременно, сбъдвайки мечти, споделяме мечти чрез хашгтага #СподелиМечта в социалните мрежи в съвместна инициатива с bTV.

Михаела Стойкова описва своята удовлетвореност от правенето на добро: „Сбъднах това, че на ежедневна база се срещам със страхотни хора с големи сърца, които имат огромно желание да помагат на всички около тях. За мен е голяма благодат да имам такива добри хора около себе си. Това, че имам конкретна мисия в живота, ставам с радост и с радост отивам на работа, също е голяма благодат. Бих пожелала на всеки да протегне ръка към някого, когото познава и ли не познава, и да помогне в момент, в който е най-важно за него.“

В неделя Плюшеното мече ще гостува в студиото на bTV в предаването „Тази събота и неделя“, а след това ще срещне софиянци в отсечката от НДК до „Св. Неделя“ от 10 ч. до 14 ч.