Инициативата е на Столична община и ще се проведе на 16 ноември.

За участие са поканени училища, институции, представители на бизнеса и граждани.

На 16 ноември 2018 г. администрацията на Столична община ще се откаже от личните и служебните си автомобили за по-чист въздух.

Писма от столичния кмет Йорданка Фандъкова с покана за участие в Деня за по-чист въздух, чрез отказ от лични и служебни автомобили, както и чрез различни други инициативи, които имат принос към качеството на въздуха, са изпратени до всички министерства, представители на бизнеса, столични училища и районни администрации на територията на Столична община.

Участие в Деня за по-чист въздух до момента са заявили над 100 училища и детски градини в столицата, които ще го отбележат с различни инициативи, включително с тематични информационни инсталации, тематичен „Час на класа“, засаждане на растителност в дворовете или писане на есета. 

Наред с учениците, сред заявилите участие са представители на различни компании с голям брой служители, между които комуникационни оператори, вериги бензиностанции, банки, IT компании. За максимално улеснение на участниците Столичната община предоставя инструментариум с възможности за участие в Деня за по-чист въздух. Повече информация за инициативата ТУК.

Инициативата на Столична община се провежда с подкрепата на посолството на Великобритания в България. Идеята за отбелязване на Ден за по-чист въздух идва именно от Великобритания, където този ден се отбелязва всяка година в различни градове.

Чистият въздух зависи от всеки един от нас! Остави колата! Включи се и ти!