Еднократният билет за градския транспорт в София поскъпва с 60%. Така от 1 юни цената му ще е 1,60 лв.

„За” увеличението гласуваха 34-ма от общо 57 съветници в Столичния общински съвет. Против бяха 18, а въздържалите се – шестима

Талонът за 10 пътувания, който досега струваше 8 лв. вече става 12 лв.

Двойно се увеличават и санкциите за нередовни пътници – от 20 на 40 лв. Актът след подобна глоба пък вече ще е 200 лв., а не 100, както досега.

Според вносителите от ГЕРБ и Центъра за градска мобилност увеличението на цената на билета ще засегне едва 15% от пътуващите, тъй като останалите ползват различни абонаментни карти.

Освен това се смята, че именно еднократния билет стимулира гратисчиите. Според официалните данни те са 10% от пътуващите с градския транспорт.

Столичани протестират пред общината против поскъпването на билетитеОбщинарите обсъждат идеята на ГЕРБ цената на еднократния билет да скочи с 60% – от 1 лв. на 1,60 лв., а талоните за 10 пътувания да поскъпнат с 50%

Сутринта пред сградата на Столичната община имаше протест срещу готвеното увеличение. Според демонстрантите решението за повишението на цената е немотивирано, още повече при намаляващите цени на горивата.