Водещата на „COOL…T” Петя Дикова е усмихнатото лице от корицата на сп. „Жената днес“ за октомври. Вместо тривиално интервю, издателите на списанието решиха да поканят автора Илиян Любомиров да разкаже на читателите за Петя – такава, каквато е в неговите очи.

„Съгласих се да напиша този текст по две егоистични причини. Първата е, че обичам Петя. Не мога и да си помисля как някой друг пише за нея, а и искам да я видите така, както я сънувам аз.

Втората е, че всъщност благодарение на „Жената днес“ и едно мое интервю, поместено на страниците на списанието през 2014-а, тя разбира за моето съществуване. Оттогава до момента, в който пиша този текст, а тя е сгушена до мен, минаха две години в неприемане на friend request-a ми, няколко срещи на чай (наистина на чай, тя не пие грам), едно варене на ракия (наистина варене на ракия, аз си пия) и една дива година живот заедно. С всичките пускания на перални в 8 сутринта в неделя от нейна страна и всичкото ронене на трохи в леглото от моя. Със смеха, споровете за смисъла, пътуванията, завръщанията, нетърпението, преоткриването и спокойствието, че си намерил човек, пред когото можеш да останеш гол; с големите планове, ежедневните битки, малките разочарования, френската музика, балканското кино и типичните клишета, придобили изведнъж нов чаровен прочит.

Още в началото на връзката ни, воден от жив интерес към личността й, й зададох всички въпроси, без които не минава нито едно нейно интервю. Имаше, разбира се, и такива, свързани с родителите й и връзкарството. На отговорите й тогава не повярвах много, но с течение на времето се убедих, че е била искрена. Петя е

човек, който си скъсва задника от работа

и през живота си никога не е била „спускана“. Прекалено горда е и обича вкуса на постиженията, а и с телевизията нещата са прости. Ако не те бива, не се задържаш толкова години в ефир.

Наскоро се замислих, че между това, което правя аз, и това, на което се е посветила тя, има едно общо нещо. Преди да имаш дързостта да застанеш пред публиката и да я занимаваш със себе си,

трябва да си чел. А тя чете много.
И по-важното – води си записки, защото е научена, че глупавият помни, а умният си записва.

(…)

Преди няколко месеца тя започна кампания за репродуктивното здраве, защото вярва, че това е един от начините

да промени света.

Ако не целия, то поне този на хората, до които достига чрез малкия екран. И тъй като бях до нея през немалка част от този вълнуващ, но нелек път, ще ви разкажа всичко, което научих, защото мисля, че е важно. Денят, който променя живота ѝ, е денят, в който разбира как

момиче на 27 е влезнало в менопауза.

Това е бил краен случай, но неговото съществуване не ѝ дава мира в продължение на година и половина да мисли и да се консултира как може да се направи най-работещата и полезна кампания за превенция на репродуктивни проблеми.

Когато кампанията тръгна, споделих един материал на Петя по темата във facebook. Беше осъществен с помощта на доктор Мария Юнакова и доктор Мария Петрова и беше предизвикал фурор в медиите.

Тогава разбрах мащаба на проблема,

защото повечето коментари, които получих, показваха едно. Пълна липса на информираност. Оказа се, че темата е абсолютно табу и дискусията се измести към това кога трябва да се ражда и дали изобщо трябва. Признавам си, че не очаквах такъв развой. Наложи се няколко десетки пъти да обяснявам в коментарите, че тази кампания е информационна и не цели да насърчава никого да става майка, а да информира жените, че времето за действие е сега, ако искат въобще да имат право на избор утре. В последствие всяко гостуване на Петя в сутрешния блок на bTV по темата започна да събира неподозиран отзвук, което идваше да покаже едно –

кампанията бъркаше в раната на проблема.

Преди да се задълбоча в темата и аз самият не знаех, че в миналото най-голямото препятствие пред репродуктивните специалисти е било свързано с изменение в мъжкия фактор или запушени тръби при жените. Днес най-жестокият проблем е намаленият или за съжаление в някои случаи изчерпан яйчников резерв.

Целия текст четете в новия брой на „Жената днес“.

Снимки: Костадин Кръстев – Коко, грим: Елиза Попова, коса: Емилио Стефано за „Жената днес“