180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна с поредица от прояви.

От 21:00 ч., на площада "Васил Левски" ще се състои тържествен митинг заря с участието на военнослужещи от 61-ва механизирана бригада. На него ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, съобщи министерството на отбраната.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще публикува за първи път на официалната си страница в интернет архива за издирване на гроба на Апостола на свободата. В него са събрани спомени и сведения за вероятното място на гроба на Левски, проучвания на различните хипотези за мястото на обесването и за гроба му, както и анализ на автентичността на данните. В деня на рождението на Апостола - 18 юли, входът за постоянната хронологична и външна експозиция на НВИМ ще е на половин цена, а гостите на музея ще могат да видят лични вещи на Апостола.

Нов паметник на Васил Левски – в парка на Военната академияВъв вторник се навършват 180 години от рождението на Апостола

С тържествена света литургия в храм "Св. Никола" в Карлово  ще започнат тържествата, посветени на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. Програмата включва молебен за благоденствието на града и жителите му, посрещане на Националния туристически поход "По стъпките на Васил Левски", изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет, а от 21:00 часа - тържествен митинг-заря.

Тържествено честване на 180-годишнината ще има и в София в Борисовата градина. В програмата пред бюст-паметника на Апостола ще участват актьорите Мариус Донкин и Красимира Кузманова, Теодосий Спасов, мъжки камерен хор "България" и Гвардейският представителен духов оркестър.