През 2021г. Италия и света отбелязват 700 години от смъртта на великия италиански поет Данте Алигиери. По този повод в столицата бе открита изложбата „Данте Плюс 700 – Софийско издание“, която е разположена на оградата на Италианското посолство на пешеходната част на ул. Париж в София и може да бъде разгледана свободно до 25 юни 2021 г. Колективната експозиция e заимствана от проекта Данте Плюс 700 в Равена, по идея на Марко Миколи от студио BONOBOLABO, Италия. Тя обединява 32-ма различни творци, които вдъхват живот на една нова идентичност на поета. Използваните от тях изразни средства са илюстрация, комикси и стрийт арт, геометрично чертане и дори 3D анимация. Творбите са анимирани от миланското студио Alkanoids и могат да се видят с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони “ARIA the AR Platform”.

„За датата на раждане на Данте не се знае дали е била през май или юни. Със сигурност датата за отбелязване на Деня на Данте бе избрана наскоро да бъде 25 март, защото това е датата, на която Алигери започва своето пътуване с Вергилий към Ада, както е записано и в „Божествена комедия“, подчерта  г-жа Верена Витур - директор на Италианския културен институт в София. Тя отбеляза мултидисциплинарността, с която днес се изучава Данте Алигиери. „Има създадени детски книги, комикси и музика, което показва, че е актуален до ден днешен“, добави Витур. „Той наистина е баща на италианския език, тъй като той пръв използва само този език в творчеството си. Допреди това се е използвал предимно латинския език. Творчеството на Данте е една национална идентичност за страната ни и е оказало изключително влияние върху италианската култура и литература, а и на европейско и световно ниво“, каза още културният мениджър.

Това е само една от множеството инициативи, посветени на патриарха на италианския език и литература, които стартират в България. Излиза и аудиокнига „От тъмната гора до Рая- пътешествие през „Божествена комедия“ на Алигиери“  с поемите от неговия шедьовър , записани на 33 езика, сред които и български език. Очаква се скоро да бъде представена пред публика.

Още подробности за изложбата, както и други легенди и културни маршрути, свързани с Данте Алигери, ще чуете в интервюто на Георги Митов с директора на Италианския културен институт в София Верена Витур в превод на Таня Петрова: