С края на отоплителния сезон започва отчитането на водомерите и уредите за дялово разпределение, а топлинните счетоводители ще определят две дати за посещение – една от тях задължително е в почивен ден. „Изключително важно е клиентите да осигурят достъп навреме, тъй като при закъснение се изготвят нови изравнителни сметки за всички собственици в сградата.“ – призова към коректност потребителите Елизабета Павлова от „Топлофикация София“.
Ако всички апартаменти бъдат отчетени своевременно, топлинните счетоводители ще могат да изготвят сметките до началото на юли, след което започва да тече едномесечен срок за възражения и за извънредно отчитане там, където не е осигурен достъп. Така към средата на август изравнителните сметки са в информационния масив на „Топлофикация“ и могат да се платят. „При невъзможност за плащане наведнъж, може да се сключи споразумение за разсрочване на задължението, което се подписва в клиентските центрове на „Топлофикация“ – обясни Елизабета Павлова едно от улесненията за потребителите. Абонатите могат да преминат и към плащане на равни месечни вноски, за което ще получат писма през юни и е най-подходящо да започнат от август. „Клиентите плащат 11 равни и 12-та изравнителна сметка. Така те предварително знаят всеки месец колко пари трябва да отделят за парно и топла вода.“ – обясни процедурата Елизабета Павлова.

Само дни след спирането на парното започват ремонтите в мрежата на „Топлофикация София“. От утре до 11 май без топлата вода остават потребителите в района на булевардите „Александър Стамболийски“, „Витоша“ и „Христо Ботев“, както и по ул. „Неофит Рилски“. „Веднага започваме работата по топлопроводите, които са дали най-много аварии. Обновяването на мрежата е гаранция за добро топлоподаване през сезона.“ – посочи Елизабета Павлова. От 13 до 20 май се спира топлата вода в кварталите „Младост 1“, „Мусагеница“, „Дървеница“, „Студентски град“ и „Витоша“, както и към резиденциите по бул. „Симеоновско шосе“. На сайта на дружеството вече е публикуван графикът на ремонтите за месец май. Графиците за профилактика в момента се уточняват и отново ще бъдат публикувани на сайта на „Топлофикация“, както и в социалните мрежи.

Интервю на Светослав Николов с Елизабета Павлова от „Топлофикация София“: