Паметник в градината на НДК от днес винаги ще привлича нашето внимание към делото на Симеон Радев. На постамента са изписани думи на общественика: „Дадох ли нещо на България…“ „Надписът ще призовава към равносметка за това какво правим, когато живеем в общество, в което на мен ми се струва, че повече искаме, отколкото даваме.“ – коментира пред bTV Radio Искрен Йотов от инициативния комитет.

Симеон Радев е най-известен със своя многотомник „Строители на съвременна България“. „Освен за този грандиозен труд, много малко се знае за дипломатическите постижения в неговата кариера. Заради възможността му да постига компромиси, той е изпращан от нашата държава в най-горещите точки, където е следвало да бъде постигнато споразумение, и то – за доброто на България.“ – описва още от приноса му Искрен Йотов.

Проектът за паметника на Симеон Радев е на арх. Петър Стрясков, а творбата е изработена от скулптора Янко Бонев. „Симеон Радев е пряк участник и строител на съвременната България. Делото на тези, които той описва, е възстановяването на българската държавност. Паметникът е построен на тази база.“ – казва скулпторът Янко Бонев. Така монументът е поставен върху емблема на руините на българската държавност, а над тях се издигат Първата и Втората българска държава. Отгоре ще има арка, на която ще бъде поставена короната на Третата българска държава.

„Изключително съм доволен, че мястото на паметника е в близост до парчето от Берлинската стена. Ако тази стена не беше паднала, ние и децата ни никога нямаше да знаем кой е Симеон Радев и паметникът нямаше да го има.“ – казва скулпторът Янко Бонев.

Инициативата за издигане на паметник на Симеон Радев е на фондация „Достойни българи“. С монумента по пътя към Моста на влюбените се поставя начало на Алея на строителите на съвременна България.

Репортаж на Светослав Николов: