Българският парламент започна работа утре с повече независими депутати. Те вече са 11 след изключването на Лютви Местан от ДПС, заради което още петима депутати от партията се отцепиха.

Местан най-вероятно ще седне между независимите Велизар Енчев, Георги Кадиев и Ана Баракова. Депутатите, които не членуват в никоя партия, имат право на общо 5 минути изказвания, не могат да се включат в никоя политическа формация и по традиция не членуват в парламентарни комисии. Ако са 10 души, могат да направят своя партия.

Не бих влязъл в една партия с Лютви Местан, обяви Кадиев, който беше изключен от групата на БСП. Това, че седим на един ред не означава, че ще правим партия, уточни той.

 

Кадиев и Велизар Енчев, който се отцепи от Патриотичния фронт, трябва да се направят промени в правилника на Народното събрание и да се дадат повече права на независимите депутати.

Енчев вижда проблем и в това, че настоящият председател на Народното събрание – Цецка Цачева, е много пристрастна към управляващите. Той даде за пример факта, че преди ваканцията Цачева изгони Кадиев от пленарна зала, защото влезе в спор със земеделския министър Десислава Танева за джиповете на ловните стопанства.