Първите прогнозни резултати след края на изборния ден показаха, че нито една от партиите в новото Народно събрание не събра достатъчно доверие, за да управлява сама. Ето и първите реакции на представители на някои от партиите, които според екзитполовете ще влязат в новия парламент:

Първи прогнозни резултати: ГЕРБ – 32%, БСП – 29%В парламента изглежда, че влизат още Обединените патриоти, ДПС и „Воля”

„Промяната става трудно в България – това е въпрос на узряване на обществото за новите потребности”, коментира Валери Жаблянов от БСП. Според него прогресът на социалистите на тези избори е забележителен.

„БСП при всички случаи ще се опита да състави правителство, ако вземе мандата”, заяви още Жаблянов. По думите му моментът за България е изключително труден и трябва нов дневен ред за развитие на страната.

Веселин Марешки: Ще вкараме мъдрост и красота в парламентаОколо 200 – 300 000 лв. е струвала кампанията на партия „Воля”, каза Марешки

Десницата можеше да бъде трета политическа сила в българския парламент. Проблемът  е, че тя не беше единна. Това твърди лидерът на Реформаторския блок Петър Москов.

„Когато държавност и няма институции, няма сигурност на хората в бъдещето”, заяви още Москов.

Кирил Добрев: Никоя партия няма основание да се радваРезултатът показва изключително раздробен парламент и изключително раздробено общество

Българските партии трябва да си подадат ръка, смята лидерът на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

„Да се надяваме, че този парламент и сегашните политици, които ще управляват България, ще бъдат по-разумни”, заяви още Каракачанов. 

Красимир Каракачанов и Георги Боздуганов
Снимка: Ладислав Цветков

„От утре България няма да бъде същата защото за първи път християни, мюсюлмани, турци, помаци се обединихме, за да покажем, че България не може да бъде управлявана от външни сили”, заяви Георги Боздуганов от ДОСТ. По думите му в България беше грубо погазена Конституцията – не бяха допуснати български граждани да влязат в родината си, каза още той.

ДОСТ няма да признае резултатите от тези избори поради грубото нарушение на Конституцията, заяви Георги Боздуганов. 

Вижте повече във видеото: