Първи вот на недоверие към правителството. Днес ще бъдат дебатите в пленарната зала.

Депутатите ще разискват мотивите, свързани със здравната политика. Част от тях са свързани със скандала с ваксините и новата националната здравна карта.

Здравният министър Петър Москов заяви, че не е притеснен и очаква сериозен дебат в залата.

Вотът на недоверие е внесен от 69 депутати от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев. Възможно е да се присъединят и представители на БДЦ. „Атака” също ще подкрепят вота.

„Искаме оставката на министъра на здравеопазването Петър Москов заради хаоса в здравеопазването най-общо казано”, заяви Георги Кадиев в предаването „Тази сутрин”. По думите му едва три точки от програмата на Реформаторския блок във връзка със здравеопазването са изпълнени, а останалите дори не са започнати.

„Отделно, от доклада за сливане на болниците става ясно, че осем от девет болници са на загуба”, допълни Кадиев.

Димитър Байрактаров определи тези доводи като „пълни глупости”. Той поясни, че решението за вота на недоверие се позовава на стари данни на Световната банка от 2007 до 2009 година. „Какво казва банката – катастрофално е когато има плащания над 10 процента от джоба на българина. В момента у нас е отчетено, че над 20 процента от населението плащат допълнително”, поясни Байрактаров.

Според него атака срещу Москов е толкова сериозна, защото с тези реформи се спират финансови потоци.

Според Лъчезар Иванов вотът на недоверие е припомняне за съществуването на опозицията. „Вот на недоверие с толкова малък брой депутати в последните 20 години не е имало – 67 плюс двама независими от 240. Мотивите му не са добре подготвени, както и времето за внасяне на вота”, смята той.

Според Жельо Бойчев опозицията вече има малка победа, защото наредбата за определяне цените на лекарствата е отменена за началото на следващата година. „Да твърдиш, че правиш реформа и двата й стълба да са дадени в Конституционния съд е нелепо.

Срещу вота ще гласуват със сигурност четирите партии от управляващата коалиция - ГЕРБ, патриотите, реформаторите и АБВ. Осем депутати от БДЦ също ще са против.

За да е успешен, за вота на недоверие трябва да са гласували 121 депутати, които опозицията засега не събира. 

Гласуването ще бъде в петък.