Между първото и второто четене на закона за местните данъци и такси депутатите от ГЕРБ внесоха промени относно патентния данък на таксиметровите шофьори – вместо той да е между 400 и 1000 лв., ще е между 300 и 1000 лв.

Точният му размер ще се определя от всяка община отделно, а намалението на долната граница се налага, тъй като някои общини са по-бедни от други и шофьорите там нямат възможности за особено големи доходи.

Промяната е предложена ден след като недоволни таксиметрови шофьори блокираха Орлов мост в столицата.

От БСП пък разкритикуваха намерението на управляващите да оттеглят предишните промени в закона за автомобилните превози и да се върне положението, което дава възможност на шофьорите да карат с името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

„Този законопроект, предложен по този начин е изцяло в защита на обикновените таксиметрови водачи и на пътниците, но не е в интерес на големите фирми в София. Поради тази причина в парламентарната група на ГЕРБ сработи т.нар. лобистко предложение”, заяви Георги Свиленски от БСП.

Просто даваме още едно законово право на българските превозвачи – да работят от името на по-големи фирми за собствена сметка”, каза пък Станислав Иванов от ГЕРБ.