Днес в София посрещаме прочутата американска джаз и соул певица Пати Остин, която идва за първата си изява пред българска публика. Звездата пристига директно от Лондон, където се представи в престижния джаз клуб „Рони Скотс” и поради огромния интерес изнесе пет концерта за два дни. На 17 май в 20:00 ч. носителката на „Грами” ще излезе на сцената на Зала №1 в НДК за концерта For Ella от цикъла „Музиката на Америка“. В него публиката ще се наслади на брилянтните й изпълнения, а тя ще разкаже интересни факти за живота на Ела Фицджералд по повод 100-годишнината от рождението на легендата. Събитието се организира от „Кантус Фирмус“ със съдействието на фондация „Америка за България“.

Репетициите за концерта вече започнаха. Под диригентството на Ангел Заберски струнна секция от Оркестъра на Класик ФМ радио и Ангел Заберски Брас Асоциация подготвят съвместното си изпълнение на 10-те песни от програмата. Сред тях са шедьоврите на Гершуин Our Love Is Here to Stay и The Man I Love, а също несравнимите джаз стандарти Satin Doll, How High the Moon и Too Close for Comfort, които Ела Фицджералд направи известни. В програмата присъства и първият голям хит на Фицджералд – A-Tisket, A-Tasket, поставил началото на нейната световна кариера. Всички песни са в аранжименти на Патрик Уилямс – прочут композитор, аранжор и диригент, работил с Франк Синатра и много други майстори на джаза. Утре предстои последната работна репетиция на българските музиканти, вече с участието на Пати Остин и Олаф Полциен, пианист и музикален директор на продукцията. Също утре звездата ще даде няколко интервюта за медиите, едно от които ще бъде специално за Светослав Николов, програмен директор на Джаз ФМ радио, който още преди повече от година започна да работи активно за идването на Пати Остин в България.

Като повечето големи артисти, Остин е пожелала да се концентрира изцяло върху изявата си в деня на концерта. Съобразно изискването на певицата в гримьорната й в НДК ще бъдат осигурени разнообразни плодове и зеленчуци, които са задължителна част от вегетарианското меню на звездата. Тя държи също да има на разположение плодови сокове от червена боровинка, портокал и ябълка, различни видове черен чай и оригинално френско шампанско.  Пати Остин държи всичко да е поднесено стилно и в хармония с природата, без да се използват пластмасови или картонени чинии и чаши.

Ограничено количество билети за концерта на Пати Остин могат да се намерят на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и в Билетния център на НДК.