Ние сме готови да приемем мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно съблрание, обявиха от Патриотичния фронт след консултации при президента Росен Плевнелиев.

На срещата присъстваха лидерите на НФСБ Валери Симеонов и на ВМРО Красимир Каракачанов.

Продължават политическите консултации при Росен ПлевнелиевПрезидентът ще се срещне днес с представители на Патриотичния фронт и БДЦ - Народен съюз

Готови сме да приемем мандата в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила, обяви Симеонов след срещата.

Пърпвите две политически сили в парламента - ГЕРБ и БСП, на които Плевнелиев е длъжен първо да връчи проучвателен мандат, обявиха, че ще го върнат. Президентът сам избира третата политическа сила, на която да предложи съставяне на правителство в рамките на този парламент.

Оставката на кабинета е факт. Какво следва?Процедурата е записана в конституцията и включва служебно правителство и по всяка вероятност – предсрочни избори

На въпрос на каква подкрепа ще разчитат патриотите отговориха, че тепърва ще я търсят и се надяват на консенсус с други партии по време на очаквания Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).

Според патриотите кабинетът трябва да е експертен, за да бъдат членовете му независими и никой да не ги управлява по телефона.

Симеонов обяви още, че предлагат и втори вариант  - съгласни са и да остане сегашното правителство, но с премиер различен от Бойко Борисов и с някои персонални промени. 

По думите му в момента президентът може би е единственият отговорен политик, който не желае криза, нови избори и служебни правителства, което ще хвърли страната в безвремие. 

Валери Симеонов обвини премиерът в оставка, че изкуствено е създал политическа криза заради желанието му да управлява еднолично - демонстрирал Наполеонов комплекс.