Държавата ще поеме 60% от възнагражденията на служителите на доказано засегнати фирми, които решат да ги съкратят заради мерките срещу коронавируса. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в МС.

Резервите не трябва да бъдат изхарчени за месец-два, предупреди Горанов.

„Ще предложим удължаване на срока за годишно финансово приключване. Предлагам този срок да бъде удължен до средата на годината, т.е. 30 юни“, каза още той.

През следващите дни и седмици ще преоценим големите проекти, включително и в сферата на отбраната.

Създава се ново звено за обезпечаване със защитни облекла

Създаваме логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Звеното ще бъде оглавено от директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Компании могат да наемат служители от фирми със затруднения

Икономическият министър Емил Караниколов съобщи, че секторът, с който са направили срещи, обмисля да направи предложение да наеме работници от други фирми, които в момента изпитват трудност, временно, чрез граждански договори или с трудови договори със съгласие на основния работодател.

„Тук ще анализираме, утре имаме среща с големите работодатели, ако има такива сектори, които имат такава възможност, да използваме тази възможност на закона“.

Министърът потвърди, че натискът към магазините вече е успокоен.

В Министерството на икономиката днес се е провела среща с представители на почти всички големи вериги за храни. Категорично потвърдиха, че натискът върху магазините е спаднал, съобщи министър Емил Караниколов.

"В складовете и магазините са налични стоките. Вчера за моменти е имало празни рафтове, но това го обясниха с това, че тъй като имат график за доставка на храни и трябва да се спазва, сега ще разгледаме и тази възможност, тези графици да бъдат приоритетни, затова на моменти щандовете са оставали без храни. И те, и производителите потвърдиха, че храна и стоки от първа необходимост в България има налични", каза Емил Караниколов.